FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: bez većih promjena na tržištu junadi i teladi

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tijekom travnja nije bilo većihpromjena na tržištu junadi i teladi, podaci su Tržišnog informacijskogsustava u poljoprivredi (TISUP).
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tijekom travnja nije bilo većih promjena na tržištu junadi i teladi, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).

Ponuda junadi je bila dobra, potražnja je nešto manja, a cijene su niže od onih s početka godine za oko četiri posto. U odnosu na lanjske cijene prosječna otkupna cijena junadi u razdoblju od 17. do 23. travnja niža je za 17,89 posto, odnosno prosječna otkupna cijena utovljene simentalske junadi iznosila je 12,76 kuna za kilogram žive vage.

Na području kontinentalne Hrvatske otkupne cijene bikova bile su od 12,5 do 13 kn/kg, dok su cijene junica za klanje u prosjeku niže za kunu.

Tijekom svibnja u TISUP-u očekuju blagi rast potražnje, što bi, kako napominju, moglo rezultirati već najavljivanom korekcijom cijena. Očekuje se da će tijekom svibnja cijene ići ka 14 kn/kg, a takva razina cijena uz prepoznatljivu kvalitetu junadi, kažu u TISUP-u, otvara prostor i za izvoz.

Na tržištu teladi potražnja je i dalja veća od ponude, a prosječna otkupna cijena teladi simentalske pasmine iznosila je 22,9 kn/kg. Najveći dio teladi otkupi se za tov, zbog čega se više traži muška telad koja se plaća po cijeni od 22 do 25 kn/kg žive vage.

Prosječna cijena odojaka pak u tjednu do 23. travnja iznosila je 17,34 kn/kg i bila je viša za 2,97 posto u odnosu na cijena od dva tjedna ranije, no za 11 posto niža u odnosu na lanjske cijene. Rastući trend cijena u TISUP-u očekuju u narednom mjesecu, nakon čega je moguć pad cijena i potražnje.

Što se tržišta janjećeg mesa tiče u TISUP-u ne očekuju značajniju promjenu cijena, kao ni pad potražnje i ponude.

Prosječna maloprodajna cijena janjetine u hrvatskim mesnicama u tjednu do 23. travnja iznosila je 62,78 kn/kg. Juneći but bez kostiju prodavao se po 53,30 kn/kg, svinjski but bez kostiju po 43,43 kn/kg te juneći ramstek po 50 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙