FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Hrvatska smanjila omjer djece nedovoljne tjelesne težine na 1 posto

WASHINGTON/NEW YORK, 3. svibnja (Hina) - Hrvatska je jedna odrijetkih zemalja u skupini zemalja u razvoju srednje i istočne Europei bivšeg Sovjetskog Saveza koja je smanjila omjer djece nedovoljnetjelesne težine na samo 1 posto, izvijestio je u utorak UN-ov dječjifond (UNICEF).
WASHINGTON/NEW YORK, 3. svibnja (Hina) - Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u skupini zemalja u razvoju srednje i istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza koja je smanjila omjer djece nedovoljne tjelesne težine na samo 1 posto, izvijestio je u utorak UN-ov dječji fond (UNICEF).

UNICEF je rekao kako je osim Hrvatske u toj skupini samo još Ukrajina smanjila postotak djece nedovoljne tjelesne težine na 1 posto.

U svom izvješću UNICEF kaže kako je samo 5 posto djece nedovoljne tjelesne težine u toj regiji što je niži omjer nego bilo gdje u zemljama u razvoju.

Izvješće, međutim, upozorava kako je postotak od 22 posto djece do šest mjeseci starosti koju majke samo doje u toj regiji među najnižim u svijetu u razvoju i da je viši samo od zapadne i središnje Afrike koja ima 20 posto. UNICEF kaže kako je majčino mlijeko idealna hrana za preživljavanje, rast i razvitak beba.

U Hrvatskoj je postotak beba koje majke isključivo doje 23 posto.

UNICEF je u svom izvješću "Napredak za djecu: podaci o prehrani" izvijestio kako pothranjenost pridonosi smrti približno 5,6 milijuna djece godišnje u svijetu, a da je 146 milijuna djece u zemljama u razvoju u opasnosti od prerane smrti zbog nedovoljne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je postotak pothranjene djece mlađe od 5 godina samo neznatno smanjen od 1990. što je dokaz da svijet ne poštuje obveze prema djeci i još je daleko od postizanja UN-ovih milenijskih ciljeva iskorjenjivanja krajnjeg siromaštva i gladi do 2015.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙