FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla glazbena voditeljica i montažerka zvuka Lidija Jojić

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Lidija Jojić, glazbena voditeljica imontažerka zvuka, umrla je sinoć u Zagrebu, u 94. godini, izvijestilaje danas scenaristica i novinarka Zora Dirnbach, suradnica iprijateljica te priznate hrvatske filmske umjetnice, koja je radila nanajznačajnijim domaćim filmovima.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Lidija Jojić, glazbena voditeljica i montažerka zvuka, umrla je sinoć u Zagrebu, u 94. godini, izvijestila je danas scenaristica i novinarka Zora Dirnbach, suradnica i prijateljica te priznate hrvatske filmske umjetnice, koja je radila na najznačajnijim domaćim filmovima.

Lidija Jojić (rođena 1912. u Imotskom) bila je uz Teu Brunšmit prva montažerka zvuka u Hrvatskoj i cijeli je život i karijeru posvetila svom pozivu, istaknula je Dirnbach.

Studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i trebala je postati pjevačica, no uskoro je počela raditi na filmovima.

Počela je raditi u studijima "Zastava filma" te u "Jadran filmu", "Zagreb filmu" i "Zora filmu", a nakon toga kao slobodna umjetnica u raznim filmskim kućama i na brojnim dramama i serijama TV Zagreb.

Glazbeno je obradila mnoge filmove, među ostalim, crtane filmove braće Neugebauer, Belanov "Koncert", Mimičin "Ponedjeljak ili utorak", Tadićev "Ritam zločina".

Radila je u svim žanrovima, na više stotina kratkih igranih filmova, dokumentaraca, animiranih filmova.

Posljednji ispraćaj Lidije Jojić bit će 5. svibnja u 14,10 sati na zagrebačkom Krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙