FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vjerske zajednice za prevladavanje mržnje

PRIŠTINA, 2.svibnja 2006. (Hina) - Vjerske zajednice na Kosovuimaju važno mjesto u liječenju rana prošlosti, prevladavanju mržnje irazdora, kao i uspostavi pravde, zajedništva i mira, istaknuto je uutorak, prvog dana rada međureligijske konferencije u Pećkojpatrijaršiji na zapadu Kosova. Na skupu čiji je domaćin Srpskapravoslavna crkva (SPC) raspravlja se o mogućnosti očuvanja mira,jačanja uzajamnog poštovanja i suživota na Kosovu.
PRIŠTINA, 2.svibnja 2006. (Hina) - Vjerske zajednice na Kosovu imaju važno mjesto u liječenju rana prošlosti, prevladavanju mržnje i razdora, kao i uspostavi pravde, zajedništva i mira, istaknuto je u utorak, prvog dana rada međureligijske konferencije u Pećkoj patrijaršiji na zapadu Kosova. Na skupu čiji je domaćin Srpska pravoslavna crkva (SPC) raspravlja se o mogućnosti očuvanja mira, jačanja uzajamnog poštovanja i suživota na Kosovu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović izrazio je očekivanje da će konferencija pomoći "izliječenju zajedničkih rana na kosovskom prostoru".

Govoreći u ime Katoličke crkve na Kosovu, tajnik Kosovske biskupije don Shan Zefi rekao je da je i danas živo sjećanje na nasilje prije, tijekom i poslije rata na Kosovu, masakriranja i uništavanje vjerskih i drugih objekata što je, po njegovim riječima, suprotno tradiciji vjera na ovim prostorima.

Shan Zefi se zauzeo za iskren dijalog i jačanje veza između "katoličke, pravoslavne i muslimanske braće"..

Predsjednik Islamske vjerske zajednice na Kosovu muftija Naim Trnava istaknuo je da zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice treba naći snage i volje da se prevladaju sve strahote koje je rat donio Kosovu.

"Mi trebamo iskoristiti naš autoritet za povratak međusobnog povjerenja na Kosovu jer time stvaramo uvjete za miran život građana bez obzira na vjeru, jezik i naciju", rekao je Naim Trnava.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, biti obnovljena aktivnost Međureligijskog vijeća Kosova u kojem su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve na Kosovu.

Otvaranju konferencije, koja se nastavlja u srijedu, nazočili su i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu kao i predstavnici vjerskih zajednica iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙