FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istekao rok do kojeg je Mladić trebao biti izručen ICTY-u

BEOGRAD, 1. svibnja 2006. (Hina) - U ponoć 30. travnja istekao je rokdo koga je srbijanski premijer Vojislav Koštunica obećao izručiti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY) najtraženijegoptuženika, odbjeglog generala Ratka Mladića, objavljuju u ponedjeljakbeogradski elektronski mediji.
BEOGRAD, 1. svibnja 2006. (Hina) - U ponoć 30. travnja istekao je rok do koga je srbijanski premijer Vojislav Koštunica obećao izručiti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY) najtraženijeg optuženika, odbjeglog generala Ratka Mladića, objavljuju u ponedjeljak beogradski elektronski mediji.

Točno prije mjesec dana, povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn je, poslije razgovora s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte, izjavio kako mu je Koštunica pružio uvjeravanja da će otkriti, uhititi i prebaciti Ratka Mladića u Den Haag do konca travnja.

"Koncem travnja Europska komisija će ponovo procijeniti situaciju i odlučiti da li će nastaviti razgovore", rekao je tada Rehn.

U petak je Rehn upozorio da će, ukoliko Mladić do rečenog datuma ne bude u Den Haagu, pregovori sa Srbijom biti obustavljeni i da je sada ključni trenutak da se posao okonča.

U narednim danima uslijedit će konzultacije, a Del Ponte bi, kako je najavljeno, 3. svibnja trebala izvijestiti Rehna o suradnji Srbije s Haškim sudom.

Dosad je u Srbiji uhićeno nekoliko osoba koje su osumnjičene za pomaganje Mladiću u bijegu, a predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić rekao je "kako je poznato da je 130 ljudi u raznim fazama pomagalo u skrivanju bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske".

Beogradski mediji spekuliraju da vlada Srbije računa kako će zbog tih rezultata EU još jednom jednom progledati kroz prste i nastaviti razgovore o približavanju.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek rekao je u subotu da će, prema njegovim informacijama, Mladić biti izručen vjerojatno 10. svibnja. Busek je za njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung ocijenio kako, što je dulja odgoda, Beograd više gubi na vjerodostojnosti i zatražio više dosljednosti od europskih vlasti. "Treba više oštrine i prenijeti riječi u djela", rekao je Busek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙