FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: za vrijeme remonta nuklearke Krško stabilna opskrba strujom

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP)izvijestila je danas da se u vremenu planiranog redovnog remontanuklearke Krško, od 8. travnja do 10. svibnja, ne očekuju poteškoće uopskrbi električnom energijom.
ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je danas da se u vremenu planiranog redovnog remonta nuklearke Krško, od 8. travnja do 10. svibnja, ne očekuju poteškoće u opskrbi električnom energijom.

Za vrijeme remonta nuklearke Krško ne očekuju se poteškoće u pogledu stabilnosti rada hrvatskog elektroenergetskog sustava i opskrbe električnom energijom. Dovoljne količine električne energije osigurane su iz domaćih izvora i uvozom, priopćili su iz HEP-a.

NE Krško u subotu, 8. travnja završit će 21. gorivi ciklus (koji traje od jedne zamjene goriva do sljedeće zamjene) i početi redovni remont, koji će trajati do 10. svibnja.

Posljednji redovni remont nuklearke obavljen je u jesen 2004., a gorivi ciklus nakon toga trajao je 18 mjeseci, što je usmjerenje nuklearke i ubuduće.

Tako se nakon ovogodišnjeg remonta očekuje da će 22. gorivi ciklus trajati 18 mjeseci, predviđa se do listopada 2007.

Tijekom remonta, uz uobičajene radove, predviđena je i zamjena i inspekcija goriva i kontrolnih šipki, preventivna zamjena dijela sekundarnih cjevovoda, zamjena jednog od glavnih transformatora obnovljenim, pregled oprem 400-kilovoltnog rasklopnog postrojenja, itd.

Tijekom remonta, kako je objavljeno iz NEK-a, predviđa se obaviti i oko 30 modifikacija, uz ostalo zamjena obiju niskotlačnih turbina, zamjena četiriju predgrijača napojne vode parogeneratora i sl.

Nukleraka Krško u prošloj je godini proizvela 5,6 milijardi kilovatsati električne energije, što je najviša godišnja proizvodnja postignuta u dosadašnjem radu elektrane.

Iz nuklearke to pripisuju prije svega prelasku na 18-mjesečni gorivi ciklus, kvalitetnom održavanju i pogonskom nadzoru, odgovarajućoj tehnološkoj nadgradnji u dužem razdoblju, te povoljnim vremenskim prilikama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙