FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imenovan predsjednik arbitražnog tribunala u sporu oko NE Krško

ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Međunarodni centar za rješavanjeinvesticijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu 20. travnjaimenovao je Davida A.R. Williamsa iz Novog Zelanda trećim arbitrom teujedno i predsjednikom arbitražnog tribunala mjerodavnog u sporuizmeđu Hrvatske elektroprivrede i Republike Slovenije oko neisporukestruje HEP-u iz nuklearne elektrane Krško, priopćeno je danas izHEP-a.
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu 20. travnja imenovao je Davida A.R. Williamsa iz Novog Zelanda trećim arbitrom te ujedno i predsjednikom arbitražnog tribunala mjerodavnog u sporu između Hrvatske elektroprivrede i Republike Slovenije oko neisporuke struje HEP-u iz nuklearne elektrane Krško, priopćeno je danas iz HEP-a.

Predmet spora je približno 30 milijuna eura koje potražuje HEP zbog slovenskog kašnjenja s ponovnom isporukom električne energije iz NE Krško nakon potpisa ugovora vlada Hrvatske i Slovenije.

Ponovna isporuka trebala je započeti krajem lipnja 2002. godine, a započela je sredinom ožujka 2003. godine, pa je HEP oštećen zbog kašnjenja u primjeni ugovora.

David A.R. Williams bivši je sudac Visokog suda u Novom Zelandu koji ima veliko međunarodno iskustvo kao pravnik i arbitar. Osim njega u tročlani arbitražni tribunal već su ranije izabrani Charles Brower (imenovan od strane HEP-a) i Jan Paulsson (imenovan od strane Vlade Republike Slovenije).

Sljedeći korak u postupku arbitraže bit će sastanak novoimenovanog tribunala s predstavnicima HEP-a i Republike Slovenije.

Za sada još nije utvrđen točan datum i mjesto sastanka, za koji u HEP-u očekuju da bi se trebao održati unutar sljedeća dva do tri mjeseca.

Iz HEP-a podsjećaju da je NE Krško započela s komercijalnim pogonom 1983. godine. Elektrana je danas u zajedničkom vlasništvu HEP-a i slovenskog suvlasnika ELES GEN-a.

Slovenska je Vlada sredinom 1998. jednostranom odlukom ukinula HEP-u osnivačka prava te prekinula isporuku električne energije. Prekid isporuke trajao je gotovo pet godina.

Koncem 2001. Hrvatska i Slovenija su postigle dogovor kojim se Slovenija obvezala da će s ponovnom isporukom započeti 30. lipnja 2002. godine, o čemu je potpisan ugovor između dviju vlada. Međutim, isporuka je započela 11. ožujka 2003. godine, pa je HEP oštećen zbog kašnjenja u primjeni ugovora.

U protekle dvije i pol godine HEP je pokušavao pitanje odštete riješiti pregovorima sa slovenskom Vladom.

Budući da ni nakon tog vremena i više inicijativa HEP-a da se spor riješi mirnim putem od strane Vlade Republike Slovenije nije bilo ozbiljnog odgovora, HEP-u, kako se navodi, nije preostalo ništa drugo osim pokretanja međunarodne arbitraže kako bi zaštitio svoja prava i prava svojih kupaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙