FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz svijeta na izvješće IAEA-e o nesuradnji Irana

ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - Vijest da je Međunarodna agencija zaatomsku energiju (IAEA) u izvješću u petak ocijenila kako je Iranzanemario pozive Vijeća sigurnosti Un da obustavi obogaćivanje urana iubrzano nastavio svoje nuklearne aktivnosti izazvala je brojnereakcije u svijetu.
ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - Vijest da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću u petak ocijenila kako je Iran zanemario pozive Vijeća sigurnosti Un da obustavi obogaćivanje urana i ubrzano nastavio svoje nuklearne aktivnosti izazvala je brojne reakcije u svijetu.

Premda su SAD bile među glavnim pokretačima inicijative da se Iranu naloži prestanak atomskih aktivnosti, prvi komentar američkog predsjednika Georgea Busha bio je vrlo kratak. "Diplomatski proces tek je počeo", sve je što je u prvom trenutku rekao Bush.

Prvi američki saveznik, Velika Britanija, bio je konkretniji.

"Činjenica da iranski režim nije u potpunosti surađivao s IAEA-om i Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda je vrlo zabrinjavajuća", izjavio je u priopćenju britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Sad ćemo od Vijeća sigurnosti zatražiti da Iran podvrgne snažnom pritisku kako bi međunarodna zajednica dobila jamstva da njegov nuklearni program nije prijetnja miru i sigurnosti", dodao je.

Strawov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier ocijenio je "neprihvatljivim" to što Iran tijekom 30 dana koje su mu odobrili UN nije "ničim pokazao" volju da ublaži stajališta oko nuklearne krize.

"Svi znamo da prijeti eskalacija (sukoba). Cijeli svijet mora tražiti rješenja, a pod time prije svega mislim na iranske dužnosnike koji dosad nisu pokazali ni najmanji znak popuštanja, već su, naprotiv, potpuno svjesno nastavili ići pogrešnim smjerom. To ne možemo prihvatiti", rekao je Steinmeier, ali i dodao kako je stajalište Njemačke i dalje da se "rješenje može postići samo diplomatskim putem".

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy smatra da je poslije negativnog izvješća IAEA-e situacija "zabrinjavajuća" za međunarodnu zajednicu.

"Situacija je zabrinjavajuća za cijelu međunarodnu zajednicu, ali Iranu ipak nastavljamo govoriti kako vrata za pregovore nisu zatvorena. I dalje smo uvjereni kako se za ovu krizu mora pronaći diplomatsko rješenje", rekao je Douste-Blazy u priopćenju

Rusija će "pažljivo proučiti" izvješće IAEA-e prije nego što zauzme konačno stajalište, izjavio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Kisliak.

"Pažljivo ćemo proučiti izvješće kako bismo odredili svoje stajalište i moguće buduće akcije za rješenje pitanja vezanih uz iranski nuklearni problem. Svaki komentar izvješć u ovom bi trenutku bio preuranjn, jer je riječ o vrlo ozbiljnom dokumentu", rekao je Kisliak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙