FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran Amerikancima zaprijetio odmazdom u slučaju napada

TEHERAN, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran je u srijeduzaprijetio da će u slučaju američkog napada odgovoriti odmazdom protivameričkih interesa u cijelom svijetu.
TEHERAN, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran je u srijedu zaprijetio da će u slučaju američkog napada odgovoriti odmazdom protiv američkih interesa u cijelom svijetu.

"Amerikanci trebaju znati da će u slučaju napada na Iran naštetiti svojim interesima u svijetu", izjavio je ajatolah Ali Hamenei na državnoj televiziji. "Iranska će nacija na svaki udarac odgovoriti dvostrukim intenzitetom", naglasio je.

Hameneijevo upozorenje odaslano je dva dana prije nego što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba podnijeti izvješće o iranskom ispunjenju zahtjeva Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi obogaćivanje urana.

Washington je ranije priopćio da, iako se zalaže za mirno rješenje krize, vojnu opciju drži otvorenom u slučaju da diplomacija ne uspije ograničiti iranski nuklearni program.

Iran tvrdi da neće zaustaviti obogaćivanje za koje navodi da je namijenjeno isključivo za civilnu uporabu i nije dio, kako tvrdi SAD, ilegalnih nastojanja da proizvede atomsku bombu.

Čelnik iranske agencije za nuklearnu energiju Golamreza Agazadeh održao je u srijedu u Beču razgovore s direktorom IAEA-e Mohamedom ElBaradeijem.

"Razgovori su bili ohrabrujući", rekao je agenciji Reuters Mohamad Saedi, zamjenik ravnatelja iranske Organizacije za atomsku energiju, dodavši da su dvije strane razgovarale o putevima rješavanje otvorenih pitanja s IAEA-om.

No, diplomat na službi Beču je prije sastanka rekao da će biti prekasno za bitnije promjene izvješća IAEA koje se Vijeću sigurnosti treba predati u petak jer inspektori neće imati vremena utvrditi stanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙