FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO složan oko jačanja misije u Afganistanu

SOFIJA, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje članice NATO-a upetak su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova poduprleplan da se broj stranih vojnika u Afganistanu poveća na dosad najvećibroj od uspostave misije, nakon rušenja talibanskog režima 2001.godine.
SOFIJA, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje članice NATO-a u petak su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova poduprle plan da se broj stranih vojnika u Afganistanu poveća na dosad najveći broj od uspostave misije, nakon rušenja talibanskog režima 2001. godine.

NATO u ISAF-u, koji se čini najzahtjevnijom misijom u njegovoj 58-godišnjoj povijesti, namjerava od srpnja gotovo udvostručiti sadašnji broj vojnika, na više od 16 tisuća, kako bi pomogao SAD da smanji svoju nazočnost na opasnom jugu zemlje i dati svojim mirovnim snagama veće ovlasti u borbi protiv pobunjenika.

"Samo dugotrajno i usklađeno djelovanje može polučiti uspjeh", rekao je na sastanku glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, istaknuvši odlučnost saveza da misiju odradi do kraja unatoč porastu nasilja usmjerenog na međunarodne snage.

Povećanjem broja međunarodnih snaga ukupan broj vojnika u Afganistanu do kolovoza će narasti na 32.500, najviše otkako su snage pod američkim vodstvom srušile talibanski režim krajem 2001. godine.

Oko polovice će ih biti snage NATO-a, a ostatak su posebne snage pod američkim vodstvom koje su u Afganistanu već pet godina i koje bi se, zbog povećanja broja NATO-ovih vojnika, trebale smanjiti s 19 tisuća na oko 16.500.

Dužnosnici saveza rekli su kako još nema dogovora oko toga kad će ISAF od američkih snaga preuzeti odgovornost na istoku zemlje, gdje su islamistički pobunjenici također aktivni, iako mnogo manje nego na jugu.

U Afganistanu traje najgore razdoblje nasilja od pada talibanskog režima sa sve većim brojem samoubilačkih napada nalik na one u Iraku. Prošle je godine poginulo gotovo 1.500 ljudi, među kojima i 60 Amerikanaca, najviše u jednoj godini od početka invazije.

Ove godine poginulo je 18 stranih vojnika, od kojih 13 Amerikanaca, a pobunjenici su za ožujak bili najavili proljetnu ofenzivu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙