FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frattini: Europski uhidbeni nalog omogućuje izručenje maloljetnih ubojica

BRUXELLES, 27. travnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije zaslobodu, sigurnost i pravosuđe Franco Frattini zatražio je u četvrtakod svojih službi da istraže postoje li pravne mogućnosti za primjenueuropskog uhidbenog naloga za maloljetnika uhićenog u Poljskoj, kojije prošli tjedan ubio svoga vršnjaka u središtu Bruxellesa.
BRUXELLES, 27. travnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za slobodu, sigurnost i pravosuđe Franco Frattini zatražio je u četvrtak od svojih službi da istraže postoje li pravne mogućnosti za primjenu europskog uhidbenog naloga za maloljetnika uhićenog u Poljskoj, koji je prošli tjedan ubio svoga vršnjaka u središtu Bruxellesa.

Nakon što je u Poljskoj uhićen ubojica 17-godišnjeg Joea Van Holsbeecka, belgijski premijer Guy Verhofstadt je najavio da će Belgija od Poljske tražiti njegovo izručenje.

Nakon razmatranja situacije i konzultiranja sa sudskim vlastima obiju zemalja, "zaključak je da ubojica doista može biti izručen", navodi u priopćenju Franco Frattini.

"Uvjeren sam da relevantne odredbe Europskog uhidbenog naloga u kombinaciji s nacionalnim provedbenim mjerama glede specifične pravne pozicije maloljetnika, osiguravaju da osumnjičeni, čak i ako su maloljetni, budu izručeni iz jedne zemlje članice u drugu. To se posebice odnosi na slučajeve kada su osumnjičeni za vrlo teške zločine. Zakon se mora primjenjivati u najboljem interesu djeteta, ali osumnjičeni ubojice ne mogu se skrivati pred pravdom", ističe Frattini.

Mladić Joe Van Holsbeeck ubijen je prošli tjedan na glavnom bruxellskom kolodvoru kada je odbio dati svoj MP3 player skupini mladića koji su to od njega tražili. Uboden je s pet uboda nožem u prsa i preminuo iste noći u bolnici. Najstrašnije je to što se ubojstvo dogodilo pred stotinama svjedoka, a da nitko nije priskočio u pomoć. Cijeli taj strašni događaj snimile su sigurnosne kamere. Ubojstvo je šokiralo Belgiju pa su u nedjelju desetine tisuća ljudi prosvjedovale u Bruxellesu. U početku se sumnjalo da su ubojice podrijetlom iz sjeverne Afrike, ali se sada ispostavilo da su poljski državljani. Osim mladića uhićenog u Poljskoj, u Belgiji je uhićen još jedan sudionik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙