FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar Simon Wiesenthal: Hrvatska u skupini najbolje ocijenjenih zemalja

BEČ, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Broj osuda nacističkih ratnihzločinaca prošle je godine utrostručen, objavio je centar SimonWiesenthal u ponedjeljak, visoko ocijenivši i napore i rezultateHrvatske u privođenju nacističkih ratnih zločinaca pravdi.
BEČ, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Broj osuda nacističkih ratnih zločinaca prošle je godine utrostručen, objavio je centar Simon Wiesenthal u ponedjeljak, visoko ocijenivši i napore i rezultate Hrvatske u privođenju nacističkih ratnih zločinaca pravdi.

Centar je zemlje za njihove rezultate i napore ocijenio ocjenama od A do F, a Hrvatska, Sjedinjene Države, Australija i nekoliko država EU-a dobile su najvišu ocjenu dok su Austrija, Švedska, Norveška, Rumunjska, Estonija, Litva, Ukrajina i Sirija dobile najniže ocjene.

Austrija je izdvojena zbog toga što već duže vrijeme ne uspijeva provesti suđenje Milivoju Ašneru, načelniku policije hrvatskog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata za kojeg centar tvrdi da živi u austrijskom Klagenfurtu. Austrijski pravosudni dužnosnici nisu bili dostupni za komentar ocjene.

Prošle su godine austrijski dužnosnici, odgovarajući na pritužbe centra Simon Wiesenthal, izjavili da Ašner, koji danas ima više od devedeset godina, ima i austrijsko i hrvatsko državljanstvo te da imaju pravne osnove za "mjere nadzora".

Centar je uz Austriju kritizirao i druge zemlje zbog, kako je navedeno, odbijanja da istraže, a kamoli sude, osumnjičene za ratne zločine unatoč dokazima da žive na njihovom teritoriju.

Centar je istaknuo da je broj presuda nacističkim zločincima prošle godine porastao za 320 posto. "Unatoč donekle prevladavajućoj pretpostavci da je prekasno za privođenje nacističkih ubojica pravdi, 60 godina nakon holokausta, brojke jasno dokazuju suprotno", istaknuo je u svom izvješću Ephraim Zuroff, direktor centra.

"Dok se općenito pretpostavlja da je dob osumnjičenih najveća prepreka sudskom progonu, u mnogim slučajevima napore ometa prvenstveno nedostatak političke volje", upozorio je Zuroff.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙