FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Sanader želi nespremnu Hrvatsku isporučiti u EU

ZAGREB, 3. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavioje u ponedjeljak da premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader napadima naSDP zapravo želi prikriti svoju i nesposobnost Vlade da riješi ključnedržavne probleme i Hrvatsku pripremi za ulazak u EU, da pogodovanjemstranim političkim krugovima i kapitalu želi nespremnu Hrvatsku"isporučiti" u Uniju samo kako bi ostao na vlasti.
ZAGREB, 3. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je u ponedjeljak da premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader napadima na SDP zapravo želi prikriti svoju i nesposobnost Vlade da riješi ključne državne probleme i Hrvatsku pripremi za ulazak u EU, da pogodovanjem stranim političkim krugovima i kapitalu želi nespremnu Hrvatsku "isporučiti" u Uniju samo kako bi ostao na vlasti.

Reagirajući na Sanaderovu izjavu u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" da bi HDZ, da je u prošlom mandatu bio na vlasti, već uveo Hrvatsku u EU, Račan je na konferenciji za novinare rekao da ta izjava pokazuje Sanaderovu namjeru da nespremnu Hrvatsku olako isporuči u Uniju te tako pogoduje "nekim inozemnim političkim krugovima i vlasnicima kapitala", a kako bi mu ta potpora bila jamstvo za ostanak na vlasti.

Sanaderova retorika, dodao je, višestruko je štetna za hrvatske interese "jer vrijeđa naše prijatelje u EU zbog tvrdnji da ih je sposoban pukim lobiranjem nagovoriti da progledaju Hrvatskoj kroz prste iako još nije prihvatila sve standarde Unije", a još je gore, kaže, to što omalovažava i ne priznaje štetu koju Hrvatska može snositi uđe li u EU nespremna.

"Sanader se vratio iz Rima potapšan od (talijanskog premijera Silvija) Berlusconija i nastupio kao klasični desničarski križar prema ljevici u Europi i Hrvatskoj. To brzo skidanje maske postaje zabrinjavajuće", poručio je Račan.

HDZ-ove napade na SDP te obezvrjeđivanje dostignuća bivše vlade na približavanju EU ocjenjuje "bezizglednom Sanaderovom avanturom", pokazateljem da Sanader nije "europejac, nego balkanac".

"Žalosno je da se u nedostatku stvarnog rada i rezultata od Sanadera gradi kult ličnosti, a Sanader postaje sve više brbljiv i neodgovoran", ocijenio je Račan.

Upitan je li moguće da SDP i HDZ, nakon žestokih međusobnih optužbi, surađuju po pitanju EU, odgovorio je da bi prava suradnja, da postoji, bila u interesu Hrvatske, ali da "Sanaderovo blefiranje i traženje alibija da se Hrvatska što prije i nespremna isporuči u EU SDP ne može prihvatiti".

"Uvjet za suradnju je da u dijalogu nema čas europejskog lica i govora Sanadera i njegovog vrha, a čas balkanskog ako im se nešto u tom dijalogu ne sviđa", dodao je.

Na Sanaderovu izjavu da ga je na čelo Nacionalnog odbora za praćenje pregovora postavio jer tamo ne treba puno raditi, Račan je odgovorio da premijer time vrijeđa Sabor i cilj formiranja Odbora, te najavljuje da će SDP preispitati je li daljnja suradnja s HDZ-om uopće moguća.

Upitan što misli o mogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora, Račan je kazao da nije siguran ni da Sanader, iako javnosti poručuje da će biti redoviti, zapravo zna kada će biti izbori.

Odgovorio je i na Sanaderovu izjavu da je jedna od najboljih stvari za HDZ to što je on (Račan) na čelu SDP-a. "Ta retorika pokazuje HDZ-ovu opsjednutost SDP-om, nadam se samo da me Sanader i ne sanja", poručio je Račan.

Nije, kazao je, iznenađen medijskim napisima da se (bivši ministar vanjskih poslova) Miomir Žužul, iako je ministarske dužnosti razriješen zbog korupcijske afere, vraća u krug najbližih Sanaderovih suradnika. "Mislim da se nikada nisu ni razišli, spaja ih rad za inozemne interese ili barem pogodovanje njima. Žužul će, valjda, voditi antikorupcijsku kampanju u HDZ-u", ocijenio je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙