FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dr. Šimunović o razvoju hrvatskoga obalnog područja

ZADAR, 26. travnja 2006. (Hina) - Dr. Ivo Šimunović s Ekonomskogafakulteta Sveučilišta u Splitu večeras je u Zadru, u organizacijiHratskoga geografskog društva Odjela za geografiju Sveučilišta uZadru, održao predavanje "Mogućnosti i ograničenja gospodarskogarazvitka obalnih regija Hrvatske".
ZADAR, 26. travnja 2006. (Hina) - Dr. Ivo Šimunović s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu večeras je u Zadru, u organizaciji Hratskoga geografskog društva Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, održao predavanje "Mogućnosti i ograničenja gospodarskoga razvitka obalnih regija Hrvatske".

"Na obalnom području prisutno je trajno iseljavanje, a na nekim je područjima stanje prave demografske suše", rekao je Šimunović.

Ocijenio je da ni jedna vlast nije imala ni politiku ni bilo kakva rješenja za otoke i obalna područja.

"Za razliku od Hrvatske, susjedne sredozemne države, posebice Italija i Grčka, imale su politiku prema svojim takvim područjima i zato se danas ne susreću s demografskom sušom i trajnim iseljavanjema, poput Hrvatske", rekao je Šimunović.

Smatra kako hrvatska vlast u zadnjih 15 godina stalno primjenjuje neka privremena rješenja, koja ne daju rezultate, a takvim modelom je ocijenio i nedavnu Vladinu najavu da zaposlenicima na otocima dodijeli trinaestu plaću.

S obzirom na demografsko stanje na otocima danas je uzaludno s vremena na vrijeme doznačivati novac, jer tu pomoć nema više tko prihvatiti, kazao je dr. Šimunović. Po njegovu mišljenju, rješenja treba temeljiti na spoznaji da na otocima nitko ne može biti bogat, ali nitko ne smije biti ni siromašan.

"Rješenja je nemoguće vaditi iz rukava, njih jednostavno treba istražiti, a Hrvatska ima dovoljno mladih i stručnih ljudi, znanstvenika i stručnjaka, koji mogu naći rješenja za otoke i obalna područja", rekao je Šimunović.

Spomenuo je primjer otoka Brača, na kojemu, kako je kazao, uvijek živi oko 13.000 stanovnika, nikad više od toga, a u Čileu ima 70.000 Bračana, u Zagrebu 40.000 ljudi podrijetlom s otoka Brača, a u Splitu 30.000.

"To znači da je emigracija i dalje trajna, posebice mlađega stanovništva, a to se mora zaustaviti ako otoke i obalno područje mislimo ostaviti živima i gospodarski prosperitetnima", naglasio je dr. Šimunović s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu na predavanju "Mogućnosti i ograničenja gospodarskoga razvitka obalnih regija Hrvatske".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙