FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivene nova vrsta papige i miša

MANILA, 6. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Papiga živih boja i šumskimiš dugog repa, koji žive samo na Filipinima, otkriveni su u prašumina jednom sitnom tropskom otoku, rekli su američki znanstvenici usrijedu.
MANILA, 6. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Papiga živih boja i šumski miš dugog repa, koji žive samo na Filipinima, otkriveni su u prašumi na jednom sitnom tropskom otoku, rekli su američki znanstvenici u srijedu.

Camiguin, vulkanski otok u južnim Filipinima, riznica je faune gdje je već otkrivena endemska vrsta glodavca i žabe prije otkrića blijedo smeđeg miša i zelene papige, koju lokalno stanovništvo naziva "Colasisi".

Životu divljine na Camiguinu prijeti deforestacija, upozoravaju istraživači koji pišu za znanstveni časopis "Fieldiana: Zoology".

"Najmanje 54 vrsta ptica i 24 vrsta sisavaca žive na otoku Camiguin, a neke od tih životinja ne žive nigdje drugdje na svijetu, što nas upozorava na jedinstvenost otoka", rekao je Lawrence Heaney kustos iz Field Museuma.

"Da te životinje prežive, moramo spasiti šume u kojima žive", objasnio je.

Taj arhipelag od više od 7.000 otoka, nudi blagostanje za endemičnu floru i faunu, ali više od 70 posto tamošnjih šuma je uništeno.

Camiguin, nekoć gotovo cijelom površinom pod prašumom, 2001. je 18 posto bio prekriven šumom zbog sječe, poljoprivrede i naseljavanja ljudi. Polovica otoka, popularnog odredišta ljubitelja ronjenja, pokrivena je plantažama kokosa.

Vrat i noge novootkrivne vrste papige su žarko plavi, a vrh glave i stražnji dio su crvenonarančasti.

Mužjaci i ženke imaju identično perje, što je vrlo neuobičajeno za tu skupinu papiga, koju su istraživači nazvali Loriculus camiguinensus.

Vrlo malo se zna o toj vrsti čije brojno stanje se pokušava utvrditi.

Miš velikih očiju i ušiju otkriven na strminama obronaka otočnih vuklana nije bio poznat lokalnom stanovništvu, za razliku od papiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙