FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorsko-goranski HNS o Zakonu o radu

RIJEKA , 26. travnja 2006. (Hina) - Primorsko-goranski HNS nadanašnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da Zakon o radu nijedovoljno jasan i precizan na pojedinim mjestima, posebno na onima kojase odnose na kolektivne ugovore.
RIJEKA , 26. travnja 2006. (Hina) - Primorsko-goranski HNS na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da Zakon o radu nije dovoljno jasan i precizan na pojedinim mjestima, posebno na onima koja se odnose na kolektivne ugovore.

Jedan od takvih slučajeva, istaknula je predsjednica županijskoga HNS-a Nada Turina Đurić, odredbe su o povećanju plaća za rad nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danima.

Stajalište je HNS-a da se problematika rada nedjeljom i blagdanima, uključujući pravo na dane odmora i povećanu plaću, može regulirati kolektivnim ugovorima u skladu sa Zakonom o radu. Trebalo bi, navela je, uvesti evidenciju prisutnosti radnika čime bi se jednostavno moglo pratiti koliko je radnika radilo nedjeljom, blagdanom ili neradnim danom ili pak prekovremeno. Tako bi se olakšao rad inspekcijama na terenu te otklonile nepravilnosti.

HNS se zauzima i za javno objavljivanje najmanje sedmodnevnog rasporeda rada čime bi se unijela, kako navode, izvjesnost i sigurnost u odnos poslodavca i radnika te omogućilo praćenje rasporeda rada nedjeljom, blagdanima ili neradnim danima.

HNS se zalaže i za poticanje sklapanja granskih kolektivnih ugovora kako bi se regulirala brojna otvorena pitanja i krenulo kvalitetnije prema usklađenju s europskim pravnim sustavom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙