FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporbeni vijećnici tražit će glasovanje o povjerenju županu Jakovčiću

PULA, 7. travnja 2006. (Hina) - Vijećnici HDZ-a, HNS-a, HSLS-a, HSU-a, IDF-a te stranke Zelenih u Skupštini Istarske županijezatražit će raspravu i glasovanje o povjerenju istarskom županu IvanuJakovčiću, izvijestili su predsjednici županijskih organizacija tihstranka na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.
PULA, 7. travnja 2006. (Hina) - Vijećnici HDZ-a, HNS-a, HSLS-a, HSU-a, IDF-a te stranke Zelenih u Skupštini Istarske županije zatražit će raspravu i glasovanje o povjerenju istarskom županu Ivanu Jakovčiću, izvijestili su predsjednici županijskih organizacija tih stranka na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Županijska skupština ima 41 vijećnika, od toga IDS ima 20, SDP pet, a oporba 16 vijećnika.

Kako je rekao predsjednik IDF-a Luciano Delbianco, do sada je prikupljeno 11 potpisa jer, "osim predsjednika istarskog HDZ-a, preostali vijećnici te stranke još uvijek nisu potpisali zahtjev".

Za pokretanje rasprave i glasovanje o povjerenju, sukladno statutu i Poslovniku o radu Županijske skupštine, potrebno nam je 14 potpisa", rekao je Delbianco. On je izrazio zadovoljstvo što se oporba u Županijskoj skupštini spontano okupila i pokrenula tu inicijativu.

Po riječima Delbianca, oporbeni vijećnici u Županijskoj skupštini zatražit će glasovanje o povjerenju županu Jakovčiću jer je on protuzakonito kupio nekretnine u selu Sveti Juraj, što potvrđuje pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli, te zato što je u tom selu bespravno gradio, što svjedoči nalaz za rušenje građevinske inspekcije. Kako je rekao Delbianco, istarski je župan u selu Sveti Juraj bespravno gradio na tuđem, odnosno državnom zemljištu te je, koristeći svoj položaj, protupropisno stjecao imovinsku korist odgodom plaćanja nekretnina gradu Poreču.

"U doba kada se dosta govori o korupciji, žalosno je da je Istra postala simbolom u prednjačenju takvim postupcima. Bivši ministar i sadašnji istarski župan morao bi štititi, a ne kršiti zakone", poručio je predsjednik IDF-a Luciano Delbianco.

Ustvrdivši kako oporba u Županijskoj skupštini ovom inicijativom želi zapravo senzibilizirati istarsku javnost kako bi se stvorili moralni kriteriji u politici, predsjednik HSU-a Istarske županije i saborski zastupnik Silvano Hrelja rekao je da je odgovornost za obnašanje javne funkcije pojedinačna.

"Premda je naša stranka u tri grada i jednoj općini u Istri u koaliciji s IDS-om i SDP-om, politički je korektno da u Županijskoj skupštini, gdje smo u opoziciji, pokrenemo ovakvu inicijativu", kazao je Hrelja. Dodao je da bi bilo politički korektno kada bi i IDS zauzeo stajalište i javno se izjasnio o ponašanju župana, odnosno predsjednika stranke s obzirom na to da se, kako je rekao, "IDS 15 godina proklamira kao socijalno osjetljiva i pravedna stranka".

Oporbeni vijećnici u Županijskoj skupštini očekuju da će već sredinom idućega tjedna predsjedniku Županijske skupštine Antonu Perušku uputiti zahtjev kojim traže raspravu i glasovanje o povjerenju istarskom županu Ivanu Jakovčiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙