FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događajau svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

SARAJEVO - Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o ustavnim promjenama u toj zemlji prekinuta je u srijedu oko dva sata iza ponoći nakon rasprave koja je trajala gotovo cijeli prethodni dan. Nastavak rasprave zakazan je za 15 sati, a očekuje se kako će se tijekom dana o amandmanima na Ustav BiH neovisno o Zastupnčkom očitovati i Dom naroda. Prekid zasjedanja Zastupničkog doma uslijedio je na prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA). Predsjednik Kluba Elmir Jahić taj je zahtjev obrazložio umorom zastupnika, no bilo je sasvim jasno kako je odgoda izjašnjavanja o ustavnim promjenama rezultat nepostojanja zastupničke većine potrebne za izglasavanje amandmana. Zagovornici i protivnici ustavnih promjena, predloženih na temelju dogovora lidera sedam političkih stranaka iz ožujka, tijekom rasprave na Zastupničkom domu vođene u utorak ostali su na nepomirljivim pozicijama. Iako do glasovanja nije došlo, bilo je razvidno da bloku zagovornika ustavnih amandmana nedostaje jedan glas kako bi oni bili prihvaćeni.

SARAJEVO - Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji je u jutarnjim satima počeo raspravu o izmjenama Ustava BiH, prekinuta je nešto prije 23 sata, na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića. Tihić je zatražio jednosatnu stanku nakon što je gotovo cijeli dan potrošen u raspravama između zagovornika i protivnika predloženih ustavnih promjena, koji nisu uspjeli približiti stajališta. Tijekom rasprave postalo je očito da bi rezultati glasovanja bili krajnje nesigurni, pa je Tihić stoga predložio nove konzultacije među predsjednicima političkih stranaka, kako bi usuglasili stajališta i radi mogućega prihvaćanja nekih od predloženih amandmana. Sjednici Zastupničkog doma, koja treba biti nastavljena oko ponoći, cijeloga dana su nazočni veleposlanici SAD-a, te zemalja članica Europske unije, koji budno prate tijek rasprave.

MOSTAR - Bivši zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, američki diplomat Donald Hays koji je osobno potaknuo ustavne promjene u BiH, izjavio je u utorak za bosanskohercegovačku redakciju Glasa Amerike kako predložene ustavne promjene nisu kozmetičke, ali je istodobno upozorio da one nisu dovoljne za dugoročno razdoblje. Haysovu izjavu izravno je u utorak navečer emitirala lokalna mostarska televizija TV Oscar, u vrijeme maratonskog zasjednja Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojemu zastupnici još uvijek polemiziraju o tome treba li ili ne usvojiti predložene amandmane na Ustav BiH. Po Haysovu tumačenju, predložene ustavne promjene početak su procesa stvaranja BiH kao funkcionalne države. "Ustavne promjene neće same po sebi stvoriti zemlju koja je čvrsta i koja ima jedinstvenu viziju budućnosti. To mogu učiniti samo građani BiH zajedno", izjavio je Hays.

BEOGRAD - Pripadnici MUP-a Srbije i predstavnik Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Srbije pokušali su u noći s utorka na srijedu, oko ponoći, ugasiti beogradsku BK Televiziju. Prema riječima glavnog i odgovornog urednika te televizije Milomira Marića, RRA je u utorak navečer donijela rješenje da se BK Televiziji privremeno, na 30 dana, oduzme dozvola za emitiranje programa zbog "kršenja propisa o radiodifuziji". Predsjednik Savjeta RRA Nenad Cekić izjavio je agenciji Beta da je tom odlukom izrečena kaznena mjera "za emitiranje programa kao i za pojedinačne predajnike", te da na tu odluku BK televizija nema pravo žalbe. U priopćenju Savjeta RRA ističe se da je ta televizija bila "interno i javno upozoravana" na kršenje propisa o radiodifuziji tijekom predsjedničke kampanje 2004., kada je tadašnji vlasnik te televizije bio poznati srbijanski tajkun Bogoljub Karić, te se dodaje da 30-dnevno oduzimanje dozvole za emitiranje nema nikakve veze s nedavnim nedodjeljivanjem nacionalne frekvencije BK Televiziji. Nakon dolaska policije u utorak oko ponoći, ispred zgrade BK Televizije okupio se veliki broj zaposlenika te građana, koji su se razišli nakon što su pripadnici MUP-a Srbije, nešto nakon dva sata u noći, napustili zgradu te televizije.

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetio je u utorak u New Yorku burzu NYSE i razgovarao o mogućnosti uvrštenja INA-e na tu burzu. Šuker se susreo s predsjednicom New York Stock Ehchange-a (NYSE) Catherine Kinney koja je istaknula dobro gospodarsko stanje u Hrvatskoj, uspješno provedene fiskalne reforme te brzi napredak Hrvatske prema Europskoj uniji, priopćilo je izaslanstvo ministarstva financija nakon susreta. Kinney je ministru Šukeru "predložila da razmotri veću ulogu NYSE u budućem izlasku na tržište hrvatskih trgovačkih društava, poput INA-e i drugih", navodi se u priopćenju. "Podržavajući strategiju Republike Hrvatske za jačanjem domaćeg tržišta kapitala predsjednica Kinney je izrazila i spremnost NYSE da tijekom većih budućih privatizacija uvijek bude dodatno tržište, uz hrvatske burze", dodaje se.

DEN HAAG - Branitelji u "predmetu Prlić i ostali" u utorak su izrazili razočarenje odlukom Haškog suda da svih šest obrana zajedno dobije jednako vrijeme za izvođenje dokaza kao i optužba, no svi očekuju da će tijekom suđenja ostvariti pravo na dodatno vrijeme kada za to budu imali relevantne razloge. Vijeće predsjedavajućeg suca Jean Claudea Antonettija ograničilo je dokazne postupke optužbe i obrane na po godinu dana, a obranama naložilo da sve podneske moraju davati zajednički. "Razočaran sam jer mislim da je optužnica vrlo kompleksna, optuženici se terete su po svim oblicima odgovornosti alternativno. Mi moramo osporavati sve u toj optužnici i ne vidim kako možemo završiti suđenje u manje od tri godine. Prisilni, umjetni raspored, bio bi zloupotreba pravde", izjavio je nakon današnje sjednice Michael Karnavas, branitelj prvooptuženog Jadranka Prlića. Na pitanje hoće li u situaciji kada su branitelji, na određeni način, "gurnuti" u zajedničku obranu on preuzeti vodeću ulogu, Karnavas je kazao da će "zastupati Prlića za kojeg je odgovoran" i da "ne želi voditi obranu kojom bi bilo tko drugi bio oštećen". Božo Kovačić, branitelj Slobodana Praljka, ocijenio je da se odlukom nameće stroga disciplina i šalje poruka o važnosti ekonomične uporabe vremena.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pred kojim će se voditi proces šestorici Hrvata iz BiH, u utorak je odlučilo izvođenje dokaza optužbe ograničiti na rok od godinu dana, a svim braniteljima zajedno dati na raspolaganje isto vrijeme za dokazni postupak obrane. "Izvođenje dokaza optužbe ograničeno je na rok od jedne godine u kojoj ima 46 radnih tjedana ili 920 sati suđenja. Tužiteljstvo će imati 400 sati za glavno i dodatno ispitivanje svjedoka, a vijeće u ovoj fazi vijeće neće ograničavati vrijeme za protuispitivanje obrane'', kazao je predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti. Šestorica branitelja "zajedno će imati na raspolaganju jednaku količinu vremena kao i optužba. Vrijeme će se morati ravnomjerno rasporediti ili na osnovi dogovora odvjetnika u predmetu", rekao je sudac. Antonetti je naglasio kako će "vijeće vrlo rigorozno voditi računa o stvarnom trošenju vremena". Također je odlučeno da se problem zastupanja optuženog Valentina Čorića, koji je otkazao punomoć branitelju Tomislavu Jonjiću, riješi tako da Jonjić ostane angažiran u predmetu u iduća dva mjeseca kao branitelj po službenoj dužnosti dok Čorić ne izabere novog odvjetnika. Jonjićev zahtjev da odmah bude isključen iz predmeta, na kojem je radio dvije godine, odbijen je.

PARIZ - Šef francuske diplomacije Philippe Douste-Blazy upozprio je u ponedjeljak svog kolegu iz SCG Vuka Draškovića da "čim prije" mora izručiti bjegunca Ratka Mladića Haškome sudu, nekoliko dana prije isteka roka koji je EU postavio za njegovo uhićenje. "Podsjetio sam Vuka Draškovića - znam da je istog mišljenja - da je za Srbiju važno i prijeko potrebno čim prije ispuniti obveze prema Međunarodnome kaznenom sudu iz Den Haaga", rekao je Douste-Blazy na zajedničkoj konferenciji za tisak. "Preuzete su obveze glede Mladićeva izručenja pravosuđu. One se moraju poštovati. Posrijedi je europska budućnost Srbije i Crne Gore", dodao je. Europska unija (EU) zaprijetila je da početkom svibnja neće nastaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG ukoliko se Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen 1995. za ratne zločine i za genocid, ne uhiti do 30. travnja.

WASHINGTON - Više od polovice Amerikanaca drži da su Sjedinjene Države pogriješile poslavši vojne snage na Irak, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja. U istraživanju provedenom od prošloga petka do nedjelje, 55 posto ispitanika izjasnilo se da je predsjednik George W. Bush napravio pogrešku poslavši vojsku na Irak, njih 39 posto se ne slaže s time, a pet posto nema mišljenja. Istraživanje koje je za televiziju CNN proveo Opinion Research Corporation provedeno je na 1.012 Amerikanaca, uz marginu pogreške od plus-minus tri posto.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush zaprijetio je u utorak da će staviti veto na proračunska izdvajanja za rat u Iraku te obnovu područja poharanih uraganom, nakon što su konzervativci iz njegove stranke prigovorili da su te stavke 'prenapuhane' s projektima od posebnog interesa. Bush, koji u više od pet godina koliko je na čelu SAD-a ni jednom nije stavio veto na proračun, dao je do znanja Senatu, u kojemu većinu imaju Republikanci, da se ne mora složiti s 106,5 milijardi dolara predloženih proračunskih izdvajanja o kojima se raspravlja. "Ako je predsjedniku ultimativno predstavljen proračun koji predviđa više od 92,2 milijarde dolara, ne računajući izdvajanja za predsjednikov plan sprječavanja pandemije gripe, on će staviti veto", stoji u izjavi Bijele kuće.

DUBAI - Vođa iračke al Qaede Abu Musab al-Zarqawi u utorak je u snimci objavljenoj na internetu rekao da je nova iračka vlada postavljena kako bi pomogla Washingtonu da se izvuče iz neprilika u Iraku. "Amerika je danas shvatila da njezini tenkovi, vojske i šijitski agenti neće biti u stanju završiti bitku s mudžahedinima", kaže Zarqawi u jednom od svojih rijetkih video snimaka. "Stoga je Amerika napravila plan da se posluži svojim agentima među takozvanim sunitima koji bi trebali stisnuti omču oko vrata pravih sunita i spasiti Amerikance", kaže Zarqawi na snimci.

COLOMBO - Vojska Šri Lanke napala je pobunjeničke Tamilske tigrove u znak odmazde zbog samoubilačkog napada na stožer vojske u utorak u kojem je poginulo devet osoba, čime su strahovanja o prekidu višegodišnjeg primirja u zemlji dosegla vrhunac. Ranije tijekom dana žena-samoubojica za koju se sumnja pripada Tigrovima, prerušena u trudnicu digla se u zrak u napadu na stožer u Colombu i potaknula vojni odgovor koji je zasad ograničen na područja sjeverno i južno od prijestolnice. Vlada je priopćila da su se Oslobodilački tigrovi tamilskog Eelama (LTTE) sukobili s vojnim patrolnim brodovima u luci Trincomalee, no da zračni i topnički udari koji su uslijedili, prve službene vojne akcije protiv pobunjenika od sklapanja primirja 2002., ne znače i povratak u dva desetljeća dug građanski rat.

JERUZALEM - Izrael je u utorak uspješno lansirao vrlo precizan satelit za motrenje koji će povećati izraelske mogućnosti špijuniranja Irana, rekao je dužnosnik proizvođača satelita ImageSat International. Shimon Eckhaus, izvršni direktor tvrtke, izjavio je kako "mogućnosti satelita govore za sebe. Ne moram reći ništa o tome koja je svrha njegovog korištenja". Satelit raspolaže kamerom koja može identificirati objekte veličine 70 centimetara s visine od 480 do 600 kilometara, a Zemlju može obići za 90 minuta, objavio je u utorak izraelski list Yediot Aharonot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙