FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICJ: Britanski general Rose amnestirao Beograd

ZAGREB/DEN HAAG, 28. ožujka 2006. (Hina) - Britanski general MichaelRose, nekadašnji zapovjednik UNPROFOR-a u BiH, izjavio je predMeđunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, kao svjedok obrane SCG, davlasti i vojska bosanskih Srba tijekom rata nisu ovisile od režima uBeogradu, te da tužba BiH za genocid "nije u interesu mira" jer ćekazniti buduće generacije Srba.
ZAGREB/DEN HAAG, 28. ožujka 2006. (Hina) - Britanski general Michael Rose, nekadašnji zapovjednik UNPROFOR-a u BiH, izjavio je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, kao svjedok obrane SCG, da vlasti i vojska bosanskih Srba tijekom rata nisu ovisile od režima u Beogradu, te da tužba BiH za genocid "nije u interesu mira" jer će kazniti buduće generacije Srba.

"U formalnom i tehničkom smislu Vojska Republike Srpske nije bila pod zapovjedništvom SR Jugoslavije", iako je od Beograda dobijala podršku, naveo je Rose u svom iskazu 24. ožujka, koji je ICJ objavio u utorak.

Iskazi svjedoka i vještaka BiH i SCG pred ICJ-om u proteklih su šest dana postupka bili pod embargom na objavljivanje.

"Gledano općenito, može se reći da je VRS bila pod političkim vodstvom s Pala", kazao je Rose i dodao kako je bilo "vrlo teško" utvrditi vezu Radovana Karadžića i Ratka Mladića sa SRJ.

General Rose, zapovjednik UNPROFOR-a 1994-95., kazao je da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, pri čemu su Bošnjaci prednjačili u kršenju prekida vatre. Potvrdio je da su snage VRS pod zapovjedništvom Mladića počinile najviše zločina.

Britanski general je ocijenio da tužba BiH protiv SCG "nije u interesu mira" i da ne bi bilo dobro "kazniti buduće generacije Srba zbog zločina", koje su počinili pojedinci koji više nisu živi ili im sudi Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

I ostalih šest svjedoka SCG pred Sudom pravde zagovaralo je tezu da su vlasti i vojska bosanskih Srba za vrijeme rata u BiH odlučivale i djelovale neovisno od Beograda, što bi trebalo amnestirati SCG od odgovornosti za genocid, no riječ je o bivšim dužnosnicima Srbije i Crne Gore ili Republike Srpske i njihovi su navodi puno manje dokazne vrijednosti od onih generala Rosea.

Postupak pred ICJ-om u tužbi BiH protiv SCG za počinjeni genocid nastavit će se od 18. travnja do 9. svibnja, drugim krugom iznošenja argumenata zastupnika dviju strana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙