FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački znanstvenici povezuju Sunčeve eksplozije s moždanim udarima

BRATISLAVA , 24. travnja 2006. (Hina/dpa) - Neurolozi Kliničkogbolničkog centra u slovačkom gradu Nove Zamky pokušali su odgonetnutimogu li Sunčeve eksplozije koje utječu na prekid radio i tv-programaili uzrokuju nestanke električne energije, na sličan način utjecati ina ljudsko zdravlje, a rezultate svojih istraživanja objavili su uzadnjem broju stručnog časopisa Bratislavske liječničke novine.
BRATISLAVA , 24. travnja 2006. (Hina/dpa) - Neurolozi Kliničkog bolničkog centra u slovačkom gradu Nove Zamky pokušali su odgonetnuti mogu li Sunčeve eksplozije koje utječu na prekid radio i tv-programa ili uzrokuju nestanke električne energije, na sličan način utjecati i na ljudsko zdravlje, a rezultate svojih istraživanja objavili su u zadnjem broju stručnog časopisa Bratislavske liječničke novine.

Dr. Michal Kovac i njegovi kolege, koji su u svojoj klinici pratili slučajeve 6.800 pacijenata s moždanim udarima u jednome dijelu Slovačke, smatraju da bi se oni također mogli dovesti u vezu sa solarnim ciklusima, solarnim vjetrovima i geomagnetskim olujama koje pogađaju Zemlju.

Dr. Kovac i kolege ustanovili su da broj moždanih udara među lokalnim stanovništvom znatno poraste svakih deset i pol godina, dakle tijekom razdoblja u kojem se događaju Sunčeve eksplozije te svakih sedam godina i četiri mjeseca, kada je prisutna snažna geomagnetska aktivnost. U njihovu izvješću iznose se i najnoviji rezultati istraživanja s polja kronobiologije ili studije bioloških ciklusa koji, primjerice mogu utjecati na san.

Dr. Kovac je proučavao tri vrste moždanih udara kod svojih pacijenata u 16-godišnjem periodu - od siječnja 1989. do prosinca 2004., odnosno pratio je zdravstveno stanje 180.000 ljudi koji žive u području oko Nove Zamky, te je zaključio da u sva tri spomenuta slučaja postoji znakovit linearni trend.

Tomu u prilog idu i podaci American Geophysical Union prema kojima energija nakupljena tijekom Sunčevih eksplozija putuje svemirom zahvaljujući solarnim vjetrovima te uzrokuje geomagnetske oluje kada stigne do našeg planeta. Stupanj magnetskog "bombardiranja" koji može utjecati na rad električnih sustava raste i pada u pravilnim vremenskim ciklusima.

Dr. Kovac i kolege, kritički su zaključili da se njihovoj i pretpostavkama što su ih ranije iznijeli drugi svjetski znanstvenici o povezanosti ljudskoga zdravlja i vremenskih ciklusa u prirodi "do sada premalo govorilo, jer njegovi kolege liječnici premalo znaju, ne razumiju ili ih jednostavno ne zanimaju statistike izvedene zaključivanjem te kronobiološke činjenice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙