FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan odgovorio kardinalu Martiniju

RIM, 22. travnja 2006. (Hina) - Upotreba prezervativa "ne jamči potpunuzaštitu" od AIDS-a te u borbi protiv te bolesti treba slijediti put"ispravne upotrebe seksualnosti, a to su čednost i vjernost", izjavioje u subotu predsjednik Papinske akademije za život biskup ElioSgreccia, odgovarajući na prijedloge prijedloge kardinala Carla MarijeMartinija o mogućoj upotrebi kondoma u borbi protiv AIDS-a.
RIM, 22. travnja 2006. (Hina) - Upotreba prezervativa "ne jamči potpunu zaštitu" od AIDS-a te u borbi protiv te bolesti treba slijediti put "ispravne upotrebe seksualnosti, a to su čednost i vjernost", izjavio je u subotu predsjednik Papinske akademije za život biskup Elio Sgreccia, odgovarajući na prijedloge prijedloge kardinala Carla Marije Martinija o mogućoj upotrebi kondoma u borbi protiv AIDS-a.

Talijanski kardinal Carlo Maria Martini, vođa liberalne struje u Katoličkoj crkvi, izjavio je u petak da je uporaba prezervativa u "nekim slučajevima manje zlo" kada je riječ o zaštiti od AIDS-a.

Sgreccia je u razgovoru za subotnji Corriere della Sera naglasio da upotreba prezervativa, bez obzira što bi mogla "ponuditi posljednju zaštitu" u borbi protiv širenja AIDS-a, ipak "ne jamči potpunu sigurnost" već treba slijediti put "ispravne upotrebe seksualnosti, a to su čednost i vjernost".

Martini je također bio izjavio kako se, možda, ne bi trebalo zakonski kažnjavati one koji su proveli eutanaziju nad osobom koja je to od njih zatražila pošto nije više mogla izdržati bol i patnju.

Sgreccia je odgovorio da "dijeli evanđelsko shvaćanje riječi kardinala Martinija prema onima koji su zbog žaljenja počinili eutanaziju". No, iako bi zakon mogao nekažnjavati takav čin, on "ostaje moralno negativan", rekao je Sgreccia.

Kada je riječ o pobačaju, Martini drži da je njegova legalizacija "pozitivna", jer "pokazuje težnju da isključi ilegalni pobačaj". Također, talijanski kardinal drži da je manje zlo usađivanje zamrznutih oplođenih jajašaca, nego njihovo uništavanje, makar bila riječ o neudatoj ženi.

Vatikan je, međutim, potpuno odbacio takva stajališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙