FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utjecajni kardinal ne protivi se uporabi prezervativa radi zaštite od AIDS-a

Vatikan-aidsUtjecajni kardinal ne protivi se uporabi prezervativa radi zaštite od AIDS-aVATIKAN, 21. travnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanski kardinal CarloMaria Martini, vođa liberalne struje u Katoličkoj crkvi, izjavio je upetak da su "manje zlo" uporaba prezervativa, zakoniti pobačaj iposvojenje oplođenih jajašaca, pokrenuvši tako raspravu u katoličkomsvijetu.
VATIKAN, 21. travnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanski kardinal Carlo Maria Martini, vođa liberalne struje u Katoličkoj crkvi, izjavio je u petak da su "manje zlo" uporaba prezervativa, zakoniti pobačaj i posvojenje oplođenih jajašaca, pokrenuvši tako raspravu u katoličkom svijetu.

O kardinalu Martiniju (79), isusovcu i bivšem nadibskupu Milana koji je sada u Jeruzalemu, nakon smrti Ivana Pavla II. prošle godine govorilo se kao o prvaku liberalne manjine u kardinalskome zboru, dok je Joseph Ratzinger koji je nakon izbora za papu izabrao ime Benedikt XVI., slovio kao konzervativni kardinal.

U razgovoru za talijanski tjednik "L'Espresso" kardinal je rekao da "uporaba prezervativa može u nekim slučajevima biti manje zlo" kada je riječ o AIDS-u. "No pitanje je treba li Crkveni vrh voditi promidžbu za ovaj ili onaj način zaštite", dodao je.

Kada je riječ o pobačaju, Martini drži da je njegova legalizacija "pozitivna", jer "pokazuje težnju da isključi ilegalni pobačaj".

Usto, talijanski kardinal drži da je manje zlo usađivanje zamrznutih oplođenih jajašaca, nego njihovo uništavanje, makar bila riječ o neudatoj ženi.

Kardinal misli da je zadaća Crkve da "oblikuje savjesti", da pomogne ljudima da "u svim prigodama razlikuju dobro od zla", a da "zabrane ne služe ničemu".

Čini se da su Martinijeva stajališta u opreci s mišljenjem pape Benedikta XVI. koji je u lipnju prošle godine poručio izaslanstvu afričkih biskupa da je suzdržavanje od spolnog odnosa jedini siguran način za sprječavanje širenja AIDS-a", ocjenjuje dpa.

Martini se u razgovoru složio sa stajalištem Crkve koja se protivi eutanaziji i uporabi embrija u znanstvene svrhe, ali se nastojao distancirati u svezi s drugim etičkim pitanjima, među kojima je i posvajanje djece izvan braka.

Iz Vatikana zasad nema komentara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙