FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. prvi put u pontifikatu predvodi svečanosti Svetog trodnevlja

VATIKAN, 13. travnja 2006. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. prvi put upontifikatu koji je počeo 19. travnja 2005. predvodio je u Vatikanumisu na Veliki četvrtak kojom počinje proslava Vazmenog trodnevljakoje će završiti u nedjelju njegovim blagoslovom urbi et orbi na Trgusvetog Petra.
VATIKAN, 13. travnja 2006. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. prvi put u pontifikatu koji je počeo 19. travnja 2005. predvodio je u Vatikanu misu na Veliki četvrtak kojom počinje proslava Vazmenog trodnevlja koje će završiti u nedjelju njegovim blagoslovom urbi et orbi na Trgu svetog Petra.

Nakon jutarnje mise u bazilici Svetog Petra na kojoj se posvećuje sakramentalno ulje i koju zajedno s njime služe svi svećenici rimske biskupije, Papa će predvečer, u 17.30 sati predvoditi obred pranja nogu u rimskoj bazilici Svetog Ivana Lateranskog.

Na Veliki četvrtak kršćani slave uspomenu na Kristovu posljednju večeru na kojoj je Isus, kojega kršćani smatraju Božjim sinom, ustanovio euharistiju.

Na jutarnjoj misi Papa je spomenuo svećenika Andrea Santora koji je 5. veljače ubijen u Trabzonu (sjeveroistok Turske) dok je molio u svojoj crkvi. Zamolio je svećenike da molitvu stave u središte svog života.

Na Veliki petak, kada se kršćani spominju Kristova razapinjanja na križ, poglavar Katoličke crkve predvodit će obred u vatikanskoj bazilici u 17.00 sati, a u 21.15 sati tradicionalni Put križa u Koloseumu, u središtu Rima.

Na Veliku subotu navečer u 22.00 sata u vatikanskoj bazilici sudjelovat će u uskrsnome bdjenju na kojemu vjernici mole očekujući Kristovo uskrsnuće koje će se svečanom misom proslaviti u nedjelju ujutro na Trgu sv. Petra.

U nedjelju, na sam dan Uskrsa, Benedikt XVI. će udijeliti svoj blagoslov urbi et orbi s balkona Bazilike sv. Petra, na kojemu se pojavio uvečer 19. travnja 2005. pošto su ga kardinali izabrali za nasljednika Ivana Pavla II. koji je umro 2. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙