FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve veća potpora javnosti BiH ustavnim promjenama

SARAJEVO, 21. travnja 2006. (Hina) - Promjene ustava Bosne iHercegovine na tragu dogovora predsjednika sedam najjačih političkihstranaka iz te zemlje u ovom trenutku podupire 40 posto građana, aotvoreno im se protivi tek njih desetak posto, dok ostali uglavnomnemaju određeni stav prema ovom pitanju, pokazali su rezultatiistraživanja koje je proveo program Ujedinjenih naroda za razvoj(UNDP) u okviru svoj projekta ranog upozoravanja.
SARAJEVO, 21. travnja 2006. (Hina) - Promjene ustava Bosne i Hercegovine na tragu dogovora predsjednika sedam najjačih političkih stranaka iz te zemlje u ovom trenutku podupire 40 posto građana, a otvoreno im se protivi tek njih desetak posto, dok ostali uglavnom nemaju određeni stav prema ovom pitanju, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u okviru svoj projekta ranog upozoravanja.

Kako u petak prenose mediji u BiH, anketa UNPD-ja, koja je obuhvatila 1650 ispitanika, pokazala je kako u Federaciji BiH predložene izmjene ustava podupire većina od 50,3 posto građana dok je broj protivnika gotovo zanemariv i iznosi tek 4,5 posto.

U Republici Srpskoj za izmjene ustava je tek 26,9 posto ispitanika.

Najveću potporu ustavnim promjenama daju Bošnjaci, njih 51 posto.

Među Hrvatima je 48 posto ispitanih izrazitim pobornicima predloženih ustavnih promjena, a najmanja potpora opet je među Srbima jer je tek njih 26,9 posto spremno poduprijeti izmjene ustava.

O amandmanima na ustav BiH 25. travnja treba odlučivati Zastupnički dom Parlamenta BiH a predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ranije ovog tjedna je izjavio kako u ovom trenutku postoje jamstva da će 27 od 42 zastupnika podržati predložene promjene što je ujedno kvalificirana većina.

Kako se približava odlučivanje o ustavnim promjenama jača i pritisak američke administracije i on je usmjeren prije svega ka protivnicima predloženih reformi.

Na naslovnicama gotovo svih utjecajnijih dnevnih novina u BiH u petak je objavljeno upozorenje koje je u ime američke administracije prenijela dužnosnica State Departmenta zadužena za euroazijski prostor Rosemary Di Carlo.

"Ovo je prvi korak ka učinkovitijoj vlasti što će funkcioinirati sukladno europskim standardima i koja će biti u stanju provesti reforme u narednih nekoliko godina kako bi BiH postala punopravni član EU i NATO-a. Ako ne prođete prvu, nikada nećete doći u naredne faze promjena", izjavila je Di Carlo.

On je posredno naznačila kako se bez usvajanja amandmana na ustav BiH ne može očekivati ni zatvaranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) planirano za polovicu naredne godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙