FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: počinju 16. Marulićevi dani

Split: počinju 16. Marulićevi daniSPLIT, 20. travnja 2006. (Hina) - Dodjelom nagrada Ministarstva kulture"Marin Držić" najboljim neizvedenim dramskim tekstovima nastalim uprošloj godini i izvedbom Krležine predstave "Kraljevo" sarajevskogNarodnog pozorišta u režiji Gradimira Gojera, sutra u splitskomHrvatskom narodnom kazalištu počinje 16. Festival hrvatske drame iautorskog kazališta "Marulićevi dani".
SPLIT, 20. travnja 2006. (Hina) - Dodjelom nagrada Ministarstva kulture "Marin Držić" najboljim neizvedenim dramskim tekstovima nastalim u prošloj godini i izvedbom Krležine predstave "Kraljevo" sarajevskog Narodnog pozorišta u režiji Gradimira Gojera, sutra u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu počinje 16. Festival hrvatske drame i autorskog kazališta "Marulićevi dani".

"Povratak emociji ili priča koja nas se tiče" geslo je ovogodišnjeg festivala koji traje do 28. travnja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Od 27 prijavljenih predstava ovogodišnja izbornica, teatrologinja Sanja Nikčević odabrala je deset dramskih produkcija koje će se natjecati za nagrade Marul u devet kategorija, te za nagradu publike Milan Begović.

Šest predstava stiže iz kazalištu iz Hrvatske, tri u izvedbi teatarskih družina iz BiH, a jedna iz Slovenije. Osim "Kraljeva" BiH konkurira s predstavom Mire Gavrana "Kako ubiti predsjednika" sarajevskog Kamernog teatra 55, također u režiji Gradimira Gojera, te dramom "Komšiluk naglavačke" Nine Mitrović u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u režiji Nine Kleflin.

Gosti iz Slovenskog mladinskog gledališča predstavljaju se komadom "Fragile" Tene Štivičić u režiji Matjaža Pograjca.

Splitska kazališta zastupljena su s dvije predstave: "Deus ex machina" Vlatka Perkovića, u režiji Vanče Kljakovića u produkciji Gradskog kazališta mladih i, iz HNK, "Francuzica" Ilije Zovka, za koju režiju također potpisuje Vanča Kljaković.

Zagrebački Teatar ITD izvest će "Žabu" Dubravka Mihanovića u režiji Franke Mitrović, te "Cvijetu Zuzorić" autora i redatelja Matka Sršena. Riječki HKD Teatar koknurira s "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana i u režiji Laryja Zappie, a Gavella s uspješnicom Mate Matišića "Sinovi umiru prvi" s redateljskim potpisom Božidara Violoića.

Promicanje suvremene dramske riječi i ove je godine osnovno uporište festivala, jer je osam predstava nastalo po novim dramskim tekstovima, od kojih je čak šest praizvedbi.

"Na repertoaru nema dramatizacija i autorskih projekata koji se ne temelje na tekstovima, a nema ni festivalskih predstava koje se rade prema profilu određene manifestacije. Sve drame već su stekle svoju publiku, imaju bogati život i samo je jedan pisac među autorima neživući", istaknula je Sanja Nikčević.

Posljednjeg dana festivala na programu je predstava izvan konkurencije, a izbornica je odabrala musical "Dan od amora" Luke Paljetka i Đele Jusića u izvedbi Dubrovačkog kazališta "Marin Držić.

Na radnom dijelu festivala dramatičari, pisci i teatrolozi, raspravljat će o položaju dramaturga u hrvatskim kazalištima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙