FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: počeo znanstveno - književni program 16. Marulićevih dana

Split: počeo znanstveno - književni program 16. Marulićevih danaSPLIT, 19. travnja 2006. (Hina) - U palači Millesi, splitskomsjedištu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, večeras je s radomzapočeo znanstveno - književni program 16. Marulićevih dana koji trajedo 22. travnja.
SPLIT, 19. travnja 2006. (Hina) - U palači Millesi, splitskom sjedištu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, večeras je s radom započeo znanstveno - književni program 16. Marulićevih dana koji traje do 22. travnja.

Na dvodnevnom skupu o jubileju 500. obljetnice prvoga poznatog objavljivanja moralističkog djela Marka Marulića "Institucija", do danas izašlog u više od 40 izdanja, sudjeluje 17 kroatista iz Hrvatske i inozemstva. Skup počinje sutra.

Jedan od sudionika, zagrebački profesor Neven Jovanović u večerašnjem je, pomalo neuobičajenom, prigodnom slovu ispričao "trač", odnosno, do sada nepoznatu informaciju o Marulićevu životu - braku sa stanovitom Katarinom.

Takva naizgled bespotrebna informacija iz 500 godina daleke prošlosti, zapravo daje poptuno novi uvid u Marulića kao čovjeka, dopušta bliži doticaj s njim, kako bismo da bolje shvatili, rekao je Jovanović, dodajući da se o njemu zna kao o pobožnom čovjeku i kao autoru djela čitanih diljem tadašnjeg kulturnog svijeta.

Akademik Nenad Cambi, predsjednik Književnog kruga Split, govorio je o desetogodišnjici djelovanja splitskog Centra za proučavanje djela Marka Marulića "Marulianum" i predstavio je Zbornik u kojemu je prikazan presjek svih akcija, izložaba, predavanja, okruglih stolova, dodijeljenih nagrada te književnoga rada i izdavaštva toga centra.

Voditelj Centra "Marulianum" Bratislav Lučin istaknuo je važnost proučavanja djela velikoga humanista Marka Marulića posebno u današnje vrijeme, dodajući kako će ovogodišnji znanstveno - književni program biti prigoda i za daljnje otkrivanje do sada nepoznatog iz njegova života.

U palači Millesi otvorena je i izložba o desetogodišnjici rada Centra "Marulianum", a predstavljena je i osvježena web stranica Centra.

U čast oca hrvatske književnosti večeras je u crkvi Svetoga Frane na Rivi, u čijem je predvorju pokopan, održana sveta misa, a na grobnicu su predstavnici Društva prijatelja kulturne baštine položili vijenac i zapalili svijeće.

Vijenac na Marulićev spomenik na Trgu Braće Radić položili su splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i Cvijeta Pavlović, u ime sudionika skupa, te talijanski kroatist i veliki poznavatelj Marulićeva djela Rugero Cataneo.

U sklopu Marulićevih dana, na Dan hrvatske knjige, 22. travnja Društvo hrvatskih književnika deseti će put dodijeliti svoje tri nagrade "Judita", "Davidias" i "Slavić", nazvane po Marulićevim djelima, za najbolja prošlogodišnja izdanja.

U petak u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu počinje dramski dio 16. Marulićevih dana - Festival hrvatske drame i autorskog kazališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙