FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom najavio povećanje cijene plina Ukrajini u srpnju

KIJEV, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski Gazprom podići ćecijenu plina Ukrajini od 1. srpnja, no tranzitni će troškovi za provozruskog plina u Europu ostati nepromijenjeni, kazao je zamjenikpredsjednika uprave kompanije Alexander Medvedev u intervjuu zaukrajinski poslovni tjednik Kontrakty.
KIJEV, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski Gazprom podići će cijenu plina Ukrajini od 1. srpnja, no tranzitni će troškovi za provoz ruskog plina u Europu ostati nepromijenjeni, kazao je zamjenik predsjednika uprave kompanije Alexander Medvedev u intervjuu za ukrajinski poslovni tjednik Kontrakty.

Medvedev je za taj ukrajinski list izjavio da ustupci mogu biti razmatrani samo ako je Ukrajina spremna odreći se kontrole nad svojom mrežom cjevovoda. Tražio je cijenu od 230 dolara za 1.000 prostornih metara a ustupci će biti razmatrani ako zemlja ustupi kontrolu međunarodnom konzorciju u kojem Gazprom ima udjel.

Rusija i Ukrajina su opetovano dolazili u sukob zbog cijena plina. Najnoviji spor, koji je kulminirao kad je Gazprom nakratko smanjio isporuke plina Ukrajini u siječnju, završio je potpisivanjem sporazuma kojim se gotovo udvostručila cijena plina Kijevu.

Cijene su tada porasle na 95 dolara za 1.000 prostornih metara s 50 dolara ali to i dalje, kako je kazao Medvedev, ne odražava tržišnu stvarnost.

"Pitanje revizije cijene potaknut će se 1. srpnja 2006.", kazao je Medvedev za taj dnevnik. "Držim da je povećanje cijena blagodat za ukrajinsko gospodarstvo. Cijena tranzita fiksna je za petogodišnje razdoblje i ne može se mijenjati".

No Oleksiy Ivchenko, čelnik državne plinske kompanije Naftogaz Ukrainy, kazao je kako ne vidi razloge za podizanje cijena. "Zašto bi se cijene mijenjale? Cijena će ostati do kraja godine i u idućoj godini", prenosi njegove izjave novinska agencija Interfax Ukraine.

Povećanje cijena već je pogodilo ukrajinsko gospodarstvo, pri čemu je stopa rasta usporila na 2,4 posto u prvom tromjesečju s 5,4 posto u 2005. Analitičari kažu da bi nova povećanja cijena mogla gurnuti u krizu to izvozom pokretano gospodarstvo.

Vladini dužnosnici kažu da je sporazum valjan pet godina. Predsjednik Viktor Juščenko drži da nema potrebe revidirati sporazum. Ukrajina ustraje na zadržavanju državne kontrole nad sustavom cjevovoda, glavnom tranzitnom rutom ruskoga plina prema Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙