FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: Gospodarski rast u Rusiji snažan, industrija se koprca

WASHINGTON, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Prema najnovijem izvješćuSvjetske banke (WB) o Rusiji stoji da snažna domaća potražnja pogodujegospodarskom rastu te zemlje dok rast vrijednosti rublje štetiindustrijskom i trgovinskom sektoru.
WASHINGTON, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Prema najnovijem izvješću Svjetske banke (WB) o Rusiji stoji da snažna domaća potražnja pogoduje gospodarskom rastu te zemlje dok rast vrijednosti rublje šteti industrijskom i trgovinskom sektoru.

U bančinu izvješću je izražena zabrinutost oko sposobnosti ruskog industrijskog sektora da bude konkurentan na međunarodnoj razini, koja je i ruske dužnosnike navela da razmotre mogućnost odgađanja pristupanja Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

"Preliminarni podaci za prva dva mjeseca 2006. ukazuju na mogućnost daljnjeg usporavanja rasta, koji je čini se u industrijskom sektoru povezan s konkurentskim pritiskom uzrokovanim naglim rastom vrijednosti rublje", stoji u izvješću WB-a. Nadalje se navodi kako su preliminarne procjene pokazale da je gospodarstvo zabilježilo rast od 6,4 posto 2005. što je manje od 7,2 posto ostvareno u 2004.

Industrijska proizvodnja zabilježila je izrazito oštro usporavanje rasta, s 8,3 posto u 2004. na 4,0 posto u 2005. Iako ruskim gospodarstvom i dalje dominiraju nafta i plin, i u tom je sektoru zabilježeno usporavanje rasta.

Bez obzira na povećana ulaganja, ukupna razina ulaganja u Rusiji još je relativno niska i uglavnom koncentrirana na sektor nafte i plina.

Svjetska je banka u svom izvješću potvrdila dojam usporavanja rasta ruskog gospodarstva poticanog sektorom nafte i plina, budući da je to jedan od glavnih uzroka rasta vrijednosti rublje i smanjene konkurentnosti ostalih izvoznih sektora.

WB je u svom izvješću Rusiju pozvala da ne prihvaća prijedloge o uvođenju mjera kao što je kontrola cijena s ciljem kontroliranja inflacije.

"Praksa u drugim zemljama pokazala je da je kontrola cijena loša mjera za smanjivanje umjerene inflacije", stoji u izvješću u kojem je naglašena i snaga Stabilizacijskog fonda koji je Rusija uvela kako bi učinkovito upravljala golemom dobiti od nafte i plina. Fond prema navodima izviješća WB-a raste ubrzano te s očekuje da će u 2006. premašiti 100 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙