FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči premijere "Grbavice" filmska ekipa predstavila film

ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Uoči sutrašnje premijere filma"Grbavica" u "CineStaru", redateljica Jasmila Žbanić i glumcipredstavili su film koji kroz priču o majci i kćeri govori o masovnimsilovanjima u ratu.
ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Uoči sutrašnje premijere filma "Grbavica" u "CineStaru", redateljica Jasmila Žbanić i glumci predstavili su film koji kroz priču o majci i kćeri govori o masovnim silovanjima u ratu.

Kada sam 1992. prvi put čula o masovnim silovanjima u Bosni i Hercegovini, ta me tema toliko zaokupila da sam čitala sve što sam o tome mogla pronaći, rekla je Jasmila Žbanić na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Regent Esplanade.

Scenarij sam počela pisati kad sam odlučila da ću film snimati iz perspektive majke i majčinstva, dodala je Žbanić, istaknuvši da film ne govori o politici i njome nije opterećen.

Film je dosad prikazan u Sarajevu, Beogradu i Beču, a otkupljen je za prikazivanje u još 25 zemalja.

Još se nije počeo prikazivati u Republici Srpskoj, s objašnjenjem o "financijskoj neisplativosti", a navodno zato što je redateljica, primivši nagradu u Berlinu, javno podsjetila da su zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić još na slobodi.

Žbanić je izrazila nadu da će i tamo film igrati u kinima, iako imaju ponude nevladinih udruga za prikazivanje u drugim prostorima.

"Grbavica" će od 20. travnja krenuti u redovitu distribuciju po cijeloj Hrvatskoj, a redateljica i producenti očekuju dobru gledanost.

Bez obzira na tešku temu, film nije težak za gledatelje, a mislim i da će publika znati prepoznati iskrenost i trud koje su u film uložili svi sudionici filma, napomenula je Žbanić.

Mirjana Karanović, koja u filmu glumi majku djevojčice začete silovanjem, rekla je kako još uvijek dobiva pisma nezadovoljnih što je glumila silovanu muslimanku i time, po njihovu mišljenju, zanemarila žene drugih nacionalnosti koje su isto silovane u ratu.

Film govori o nevinima, civilima, i nadam se da će dovesti do toga da se prestane govoriti na relaciji "naši-vaši" i da će pomoći da se shvati da je žena žena, a dijete dijete, naglasila je Karanović.

Na konferenciji za novinare bili su i Luna Mijović, koja je glumila kćer Saru, te Leon Lučev i Dejan Aćimović, kao predstavnici hrvatskog dijela glumačke ekipe.

U "Grbavici" glume, među ostalima, Kenan Ćatić, Jasna Ornela Berry, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić i Jasna Žalica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙