FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine

SARAJEVO, 19. travnja 2006. (Hina) - Član Predsjedništva Bosne iHercegovine Ivo Miro Jović i apostolski nuncij u BiH AlessandroD'Errico potpisali su u srijedu u Sarajevu temeljni ugovor između BiHi Svete Stolice kojim se po prvi puta na sustavan način definirajupoložaj i prava katoličke crkve u BiH.
SARAJEVO, 19. travnja 2006. (Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico potpisali su u srijedu u Sarajevu temeljni ugovor između BiH i Svete Stolice kojim se po prvi puta na sustavan način definiraju položaj i prava katoličke crkve u BiH.

Ugovor koji još treba ratificirati parlament BiH predviđa nepovredivost mjesta za bogoštovlje, autonomiju crkve u uređenju vlastitog ustroja, povrat nacionaliziranih nekretnina ili pravične naknade crkvi u roku od 10 godina, pravo crkve na osnivanje obrazovnih ustanova, pravo na dušebrižništvo katolika u vojsci i policiji kao i pravo na vjerski odgoj djece.

Ugovor je potpisan u nazočnosti svih bosanskohercegovačkih biskupa i franjevačkih provincijala te visokih državnih dužnosnika BiH i predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju u toj zemlji.

Podsjetivši kako pregovori o sklapanju ovakvog ugovora traju još od 2002. godine, nuncij D'Errico je izrazio zadovoljstvo što je ovaj dokument ipak potpisan te je istaknuo kako Vatikan sada očekuje njegovo brzo ratificiranje u Parlamentu BiH.

"Ovo je priznanje dobrih odnosa BiH i Svete Stolice ali i priznanje značajnog doprinosa kojega su Bosni i Hercegovini dale mjesne katoličke zajednice", kazao je apostolski nuncij.

On je pri tim izrazio uvjerenje kako će potpisivanje ugovora s Vatikanom doprinijeti općem ugledu BiH u međunarodnoj zajednici.

Član Predsjedništva BiH Jović istaknuo je kako njegova zemlja potpisivanjem sporazuma sa Svetom Stolicom potvrđuje punu spremnost na poštivanje vjerskih prava i sloboda te je istodobno najavio kako će na sličan način uskoro biti regulirani i odnosi s drugim vjerskim zajednicama.

Sam ugovor između BiH i Svete Stolice sadrži devetnaest točaka a potvrđuje kako su država i Crkva, svaka u svom poretku, neovisne i samostalne te su se obvezale na potpuno poštivanje tog načela kao i na suradnju u brizi za cjelovit duhovni i materijalni razvitak čovjeka i u promicanju općeg dobra.

Država BiH priznala je pravnu osobnost katoličkoj crkvi i svim njenim ustanovama te joj je priznala slobodu vršenja njezina apostolskog poslanja.

Crkvenim vlastima dano je isključivo pravo uređivanja vlastitog crkvenog ustroja te je zajamčena nepovredivost mjesta za bogoštovlje.

Crkvi je također zajamčeno kako će u razdoblju od deset godina od trenutka stupanja na snagu ugovora sa Svetom Stolicom dobiti natrag sve nacionalizirane nekretnine ili će se pak osigurati pravična naknada.

Katolička crkva na temelju ugovora BiH i Vatikana ima i pravo zasnivanja obrazovnih ustanova, pravo na dušobrižništvo katolika u vojsci i policiji te pravno na izvođenje vjerskog odgoja djece.

Ovime katolički vjeronauk od fakultativnog postaje obvezan predmet za djecu koja se za njega opredijele a priprava programa i sadržaja katoličkog vjeronauka prepušta se Biskupskoj konferenciji BiH.

Iako se pregovaralo i o priznavanju crkvenoga braka, na kraju je dogovoreno da ipak postoji obveza njegove civilne potvrde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙