FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo znanosti: nema razloga za odgodu HNOS-a

ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja išporta reagiralo je danas na prijedlog sindikata Preporod o odgodi,odnosno, postupnom početku provedbe Hrvatskog nacionalnog obrazovnogstandarda (HNOS), ustvrdivši da nema razloga za odgodu HNOS-a koji je"s oduševljenjem prihvaćen u školama u kojima se eksperimentalnoprovodi".
ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa reagiralo je danas na prijedlog sindikata Preporod o odgodi, odnosno, postupnom početku provedbe Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), ustvrdivši da nema razloga za odgodu HNOS-a koji je "s oduševljenjem prihvaćen u školama u kojima se eksperimentalno provodi".

Preporod je danas predložio odgodu primjene HNOS-a u osnovnim školama u kojima ne postoje minimalni uvjeti za njegovu provedbu, te odgođeni, odnosno postupni početak njegove provedbe.

Ministarstvo navodi da HNOS "ne može i ne smije biti predmet političkog prepucavanja koje bi za cilj imalo povećanje broja članova sindikata".

HNOS je dobio podršku socijalnih partnera, Udruge osnovnoškolskih ravnatelja, Zavoda za školstvo, roditelja pa i, kako tvrdi Ministarstvo, učenika čija pisma podrške "svakodnevno pristižu".

Kao što je pokrenuo niz pozitivnih promjena u obrazovnom sustavu, HNOS je pokrenuo i rješavanje niza pitanja kako što je izgradnja infrastrukture, kako bi sve škole prešle prvo na dvije, a kasnije na jednu smjenu.

Ministarstvo tvrdi da je prosječan broj učenika u osnovnim školama 22 te da se već godinu dana organizira stručno usavršavanje nastavnika koji rade u školama koje provode eksperimentalni plan i program temeljen na HNOS-u.

Radi se i stručno usavršavanje svih nastavnika osnovne škole. Pedagoški standard bi trebao biti u saborskoj proceduri početkom iduće godine tako da nema nikakva razloga za odgodu primjene HNOS-a od iduće školske godine.

Ministarstvo drži da se mišljenje predsjednika Preporoda Željka Stipića izdvaja od mišljenja čelnika ostalih sindikata, te mu poručuje da će rado s njime razgovarati kako bi prijelaznu fazu HNOS-a uspješno završili, odnosno da bi sve osnovne škole od iduće školske godine radile po HNOS-u.

Veliki dio škola već provodi HNOS, iako nisu na službenom popisu 49 škola koje ga provode eksperimentalno, što dovoljno govori o tome kakav je odnos učitelja prema HNOS-u, od kojih su neki i članovi sindikata Preporod, tvrdi Ministarstvo znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙