FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod traži odgodu primjene HNOS-a u osnovnim školama

ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodpredložio je danas odgodu primjene Hrvatskog nacionalnog obrazovnogstandarda (HNOS) u osnovnim školama u kojima ne postoje minimalniuvjeti za njegovu provedbu.
ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod predložio je danas odgodu primjene Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) u osnovnim školama u kojima ne postoje minimalni uvjeti za njegovu provedbu.

Umjesto istovremenog početka predlažemo odgođeni, odnosno, postupni početak provedbe HNOS-a, kazao je predsjednik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare.

Razlog za odgodu Preporod nalazi u nepostojanju zakonskih pretpostavki i minimalnih radnih uvjeta za početak HNOS-a.

Stipić podsjeća da četiri mjeseca prije uvođenja HNOS-a ima škola koje rade u tri smjene, razreda s više od 30 učenika te da nastavnici nisu educirani za provedbu tog programa.

Ključnom greškom drži to što prosvjetne vlasti prije uvođenja HNOS-a nisu donijele državni pedagoški standard, koji bi trebao u svim osnovnim školama stvoriti približno jednake uvjete za rad.

Bolje radne uvjete kao preduvjet kvalitetne provedbe HNOS-a zatražilo je u peticiji 76 nastavnika kemije i 68 biologije.

Nastavnici tih predmeta u osnovnim školama u kojima se eksperimentalno provodi HNOS zatražili su smanjenje tjedne norme s 22 sata na 18 sati, kvalitetnije opremanje kabineta i smanjenje broja učenika u razredu na najviše 24.

Vlasta Sorić, nastavnica biologije i kemije u OŠ "Miroslav Krleža", jednoj od 49 osnovnih škola u kojima se eksperimentalno provodi HNOS, kaže kako se zahtjevi odnose na stvaranje kvalitetnijih radnih uvjeta, kao preduvjeta za individualan i grupni rad, što predviđa i HNOS.

Nismo protiv uvođenja HNOS-a, već smo za oprezniji pristup kako se nešto kvalitetno ne bi dovelo u pitanje, ističe predsjednik Preporoda.

Ne usklade li se zahtjevi s uvjetima, HNOS će se prije ili kasnije pokazati preskupim propagandnim potezom aktualne vlasti, drže sindikalci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙