FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalci u Uredu Predsjednika traže pomoć za radnike zagrebačkog pogona TDR-a

ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Čelnici Hrvatske udruge sindikata(HUS) i Novog sindikata, koji zastupaju radnike zagrebačkog pogonaTvornice duhana Rovinj (TDR), zatražili su na današnjem sastanku uUredu Predsjednika pomoć u vezi odluke poslodavca o zatvaranju pogona,zbog čega će 240 radnika ostati bez posla.
ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Čelnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Novog sindikata, koji zastupaju radnike zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR), zatražili su na današnjem sastanku u Uredu Predsjednika pomoć u vezi odluke poslodavca o zatvaranju pogona, zbog čega će 240 radnika ostati bez posla.

Na sastanku s Predsjednikovim savjetnicima Sinišom Tatalovićem i Dubravkom Radoševićem zatražili smo pomoć Predsjednika Stjepana Mesića kako bi se državne ustanove uključile u procesuiranje nezakonite privatizacije bivše Tvornice duhana Zagreb, koja je postala zagrebačkim pogonom TDR-a, a sada je TDR želi zatvoriti, izjavio je Hini predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

HUS želi da Mesić potakne institucije, prije svega Državno odvjetništvo i Vladu, da se napokon uključe u taj problem i zaustave TDR koji je, po Matijaševićevim riječima, u proteklih 15-tak godina osvajajući monopol na duhanskom tržištu ugasio oko 1.000 radnih mjesta.

"U Uredu nam je obećano da će već danas od Državnog odvjetništva zatražiti izvješće o tome što su poduzeli u vezi naše prijave i nalaza Državne revizije o nezakonitostima u privatizaciji Tvornice duhana Zagreb", rekao je Matijašević.

Ako u idućih 10 dana izostane reakcija Državnog odvjetništva i Vlade, radnici su spremni zauzeti pogon u Zagrebu, upozorio je predsjednik HUS-a.

Većina od 240 radnika prihvatila je sporazumne raskide ugovora o radu, kako bi dobili otpremnine, no HUS i Novi sindikat još zastupaju pedesetak radnika koji se ne mire sa zatvaranjem tvornice i gubitkom posla.

TDR gašenje proizvodnje cigareta u Zagrebu i preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru vrijednu više od 100 milijuna eura opravdava osiguravanjem konkurentnosti na tržištu.

Radnicima koji se žele zaposliti u novoj tvornici Uprava je ponudila pomoć u traženju smještaja, isplatu pola plaće po godini staža za troškove preseljenja i pomoć u zapošljavanju bračnog druga. Onima koji se neće preseliti ponuđene su prosječne otpremnine od 350.000 kuna bruto.

No, sindikalci drže da se proizvodnja u zagrebačkom pogonu, gdje se godišnje ostvari između 30 i 50 milijuna kuna dobiti, može nastaviti uz Vladinu pomoć. Stoga predlažu da TDR svoj vlasnički udio od preko 90 posto uz obeštećenje prenese na Vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙