FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednjoškolski sindikat: na SOS telefon već prvoga dana stigla 23 poziva

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Zbog sve učestalijeg nasilja uškolama, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatskeotvorio je 4. travnja SOS telefon za sindikalno članstvo, na koji suveć prvoga dana stigla 23 poziva i upozorenja na razne oblikenasilja.
ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Zbog sve učestalijeg nasilja u školama, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske otvorio je 4. travnja SOS telefon za sindikalno članstvo, na koji su već prvoga dana stigla 23 poziva i upozorenja na razne oblike nasilja.

Najviše poziva upozoravalo je na slučajeve mobinga od ravnatelja, roditelja i učenika, a manji broj na fizičko zlostavljanje, rekao je predsjednik sindikata Branimir Mihalinec na današnjoj konferenciji za novinare.

Četiri su poziva bila alarmantna, kazao je Mihalinec, jer se radilo o slučajevima otkaza i pokušajima fizičkog napada na nastavnike.

Kada neki član sindikata bude žrtva zlostavljanja, SOS telefon prva mu je pomoć. Na pozive se javlja 10 educiranih volontera koji pomažu razgovorom i savjetom, kazala je stručnjakinja iz Psihološkog centra "Tesa" Goranka Lugomer Armano.

Ocijenila je da veliki broj poziva prvoga dana govori o iščekivanju i potrebi nastavnika za takvom vrstom pomoći. Nastavnički poziv treći je po stresnosti, upozorila je, iza kontrolora leta i kirurga.

Mihalinec kaže da se u školama nalazi i sindikalni obrazac o zlostavljanju nastavnika/zaposlenika koji može ispuniti žrtva i zatražiti pravnu u zaštitu.

Sindikat najavljuje i organiziranje županijskih kriznih timova, koji bi djelovali u školama u kojima se dogodilo nasilje.

Da je to potrebno, kaže Mihalinec, govore slučajevi nastavnika Zdravka Pervana iz Makarske, kojega je učenik u prosincu 2005. ubo nožem, te slučaj nastavnice iz Splita kojoj su učenici nedavno objavili i na ploču zalijepili osmrtnicu.

Oba nastavnika, upozoravaju sindikalci, najvjerojatnije se više neće vratiti u školu.

SOS telefon 01/4817-019 otvoren je svakoga utorka od 14 do 18 sati, a sindikalci najviše poziva očekuju u vrijeme upisa i zaključivanja ocjena, kada je stres najizraženiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙