FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanje o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u spustilo cijene nafte

LONDON, 22. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu na svjetskim tržištima u očekivanju tjednog izvješća američkevlade, koje bi po procjenama trgovaca trebalo pokazati solidan rastzaliha sirove nafte u SAD-u.
LONDON, 22. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na svjetskim tržištima u očekivanju tjednog izvješća američke vlade, koje bi po procjenama trgovaca trebalo pokazati solidan rast zaliha sirove nafte u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 24 centa na 62,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 14 centi na 62,27 dolara.

Cijene sirove nafte stabilne su uoči objave tjednog izvješća američke vlade koje bi po očekivanjima trebalo pokazati rast zaliha sirove nafte ali i pad zaliha benzina i destilata, ocijenili su analitičari brokerske tvrtke Sucden.

"Tržište očekuje novi rast zaliha i zapravo je fokusirano na kratkoročne zalihe koje su neporecivo jako visoke", konstatirao je Tony Nunan iz tokijskog Mutsubischi Corpa.

Ipak, snažniji pad cijena ograničilo je očekivanje o padu američkih zaliha benzina, i to za 1,2 milijuna barela. Zalihe tog goriva trenutno su na najvišoj razini u proteklih sedam godina ali su pritom tek nešto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine a bliži se svibanj i početak sezone vožnje u SAD-u.

Visoku razinu cijena podupiru i geopolitičke napetosti oko iranskog nuklearnog programa i napadi na naftnu infrastrukturu u Nigeriji. "Stanje na tržištu valja promatrati u tome kontekstu budući da su cijene sirove nafte i dalje iznad razine od 60 dolara po barelu. To je još uvijek visoka cijena u koju su i dalje uračunati faktori geopolitičkog rizika", konstatirao je Nunan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙