FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje iznad 66 dolara po barelu

LONDON, 30. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se učetvrtak iznad razine od 66 dolara po barelu nakon što je Vijećesigurnosti Ujedinjenih naroda uspjelo usuglasiti stavove o iranskomnuklearnom programu.
LONDON, 30. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak iznad razine od 66 dolara po barelu nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uspjelo usuglasiti stavove o iranskom nuklearnom programu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu osam centi na 66,35 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 22 centa na 65,77 dolara.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo "predsjedničko priopćenje" u kojem poziva Iran da obustavi program obogaćivanja urana.

Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice kazala je da priopćenje UN-a očituje izolaciju Teherana iako su iz konačne verzije teksta izbačene formulacije koje su po strahovanjima Rusije i Kine mogle rezultirati uvođenjem kaznenih mjera protiv Irana.

"Sukob oko Irana je neizbježan. Napokon, Iran je čvrsto odlučio obogaćivati uran a Zapad to neće dopustiti", objasnio je nezavisni naftni analitičar Geoff Pyne.

Cijene nafte dodirnule su u srijedu najvišu razinu od početka veljače, potaknute dijelom i iznenađujuće velikim padom zaliha benzina u SAD-u uoči ljetne sezone vožnje.

Analitičari konzultantske tvrtke Goldman Sachs ustrajali su na prognozi da će cijena sirove nafte u SAD-u u preostalom dijelu 2006. u prosjeku iznositi 69,50 dolara po barelu, napominjući da rast svjetskog gospodarstva počiva na čvrstoj osnovi.

"Iako ekonomisti Goldman Sachsa očekuju usporavanje rasta američkog gospodarstva u drugoj polovini 2006., rast globalnog gospodarstva trebao bi biti uravnoteženiji i održiviji i u 2007. zahvaljujući nastavljenom trendu oporavka u Europi i Japanu, poduprtom snažnim rastom u Kini", ističe se u analizi.

Istodobno je tjedno izvješće američke vlade uz rast zaliha sirove nafte za 2,1 milijun barela pokazalo i oštar pad zaliha benzina za čak 5,4 milijuna barela te pad zaliha destilata za 2,5 milijuna barela.

"I dalje smatramo da će zalihe benzina sljedećih tjedana biti sve tješnje", konstatirali su analitičari Citigroupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙