FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci traže novac u arapskom svijetu i podupiru Hamas

ZAGREB, 14. travnja 2006. (Hina) - Trojica ministara u palestinskojvladi u petak su krenula po arapskim zemljama pokušati osiguratinovčana sredstva za Palestinsku samoupravu koju vodi radikalni pokretHamas a kojemu su u petak tisuće Palestinaca iskazale potporu,javile su agencije.
ZAGREB, 14. travnja 2006. (Hina) - Trojica ministara u palestinskoj vladi u petak su krenula po arapskim zemljama pokušati osigurati novčana sredstva za Palestinsku samoupravu koju vodi radikalni pokret Hamas a kojemu su u petak tisuće Palestinaca iskazale potporu, javile su agencije.

Europska unija i Sjedinjene Države odlučile su prekinuti izravnu financijsku pomoć Hamasovoj vladi, a zbog nastale financijske krize Palestinska samouprava nije mogla isplatiti plaće za ožujak oko 140 tisuća svojih zaposlenika, od kojih, prema procjenama, živi oko 23 posto od ukupno oko 3,5 milijuna Palestinaca.

U jeku takve krize palestinski predsjednik Mahmus Abas obratio se u petak za pomoć Vijeću sigurnosti jer je SAD blokirao usvajanje rezolucije kojom se osuđuje izraelska pretjerana uporaba sile protiv Palestinaca.

Ministri, koji će pokušati pribaviti novac za isplatu plaća zaposlenima u Palestinskoj samoupravi nisu članovi radikalnog islamističkog pokreta Hamasa, već je riječ o tehnokratima - ministru gospodarstva Alaadinu al-Aaraju, ministru planiranja Samiru Abuu Eishehu i ministru komunikacija i tehnologije Jamalu al-Khodariju.

"Danas sam u Jordanu, a obići ću i Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Bahrein", izjavio je za AFP Abu Eisheh iz Amana, gdje se nalazi i Aaraj, dok je Khodari već u Emiratima.

Izaslanstvo bi moglo posjetiti i "tri europske zemlje" koje su, dodao je Eisheh, obećale pomoć palestinskoj vladi unatoč odluci EU o prekidu izravne pomoći.

U pojasu Gaze tisuće Palestinaca, sljedbenika Hamasa, prosvjedima su premijeru Ismailu Haniyehu i njegovoj vladi iskazale potporu nakon što im je međunarodna zajednica prekinula financijsku pomoć i pokušava ih izolirati.

U izbjegličkom logoru Jabaliyji Haniyeh je rekao da su "pokušaji izolacije" njegove vlade osuđeni na neuspjeh i poručio "Palestinski narod neće napustiti svoju vladu usprkos pritiscima i blokadi. Jest ćemo samo masline i sol, ali nećemo saviti kičmu, jer smo vjerni načelima svojeg naroda i od njih nećemo odustati", rekao je premijer iz redova Hamasa, koji zagovara nastavak oružane borbe protiv izraelskih okupatora i ne priznaje izraelsku državu.

Na kraju trodnevnog posjeta Maroku predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas poslao je poruku Vijeću sigurnosti UN tražeći da poduzme korake protiv SAD koje su spriječile usvajanje rezolucije u kojoj se od Izraela traži suzdržavanje od "pretjerane uporabe sile" prema Palestincima.

"Pozivamo Vijeće sigurnosti da preuzme odgovornost i prekine izraelsku praksu bombardiranja, umorstava i opsada", izjavio je na konferenciji za novinare u Casablanci.

"Istodobno osuđujem protuzakonite radnje (koje su počinili Palestinci), a vladi sam dao upute u cilju prestanka sigurnosnog nereda", rekao je.

SAD su u četvrtak u VS UN blokirale usvajanje rezolucije kojom se od Izraela traži suzdržavanje od pretjerane upporabe sile prema Palestincima, jer su ustvrdile da tekst dokumenta "nesrazmjerno i nepravedno" kritizira Izrael.

Osim što je Izrael pozivao na suzdržanost u primjeni sile, tekst prijedloga rezolucije od Palestinske samouprave traži zauzimanje "jasnog javnog stajališta protiv nasilja".

Vijeće sigurnosti predvidjelo je i javnu sjednicu na temu Bliskog istoka za ponedjeljak, ali to ne podržavaju Amerikanci, čiji je veleposlanik pri UN John Bolton već rekao kako taj sastanak neće biti "produktivan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙