FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU prekinula pomoć Palestinskoj samoupravi

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Europska komisija u petak jepotvrdila da je privremeno obustavila direktnu novčanu pomoćpalestinskoj vladi, koju vodi radikalni islamistički pokret Hamas, a obudućoj pomoći Palestincima sljedeći će tjedan razgovarati ministrivanjskih poslova Europske unije.
ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Europska komisija u petak je potvrdila da je privremeno obustavila direktnu novčanu pomoć palestinskoj vladi, koju vodi radikalni islamistički pokret Hamas, a o budućoj pomoći Palestincima sljedeći će tjedan razgovarati ministri vanjskih poslova Europske unije.

Prema neimenovanim izvorima, Europska komisija će u ponedjeljak objaviti da je do prekida novčane pomoći Palestincima došlo zbog toga što Hamasova vlada još uvijek nije objavila da priznaje Izrael ili odustaje od nasilja.

Hamas se nalazi na popisu terorističkih organizacija EU-a i SAD-a, a njegova pobjeda na izborima dovela je u nezgodnu situaciju Zapad, koji je s jedne strane morao priznati izbornu volju palestinskog naroda, a s druge strane nije želio pregovarati ili pomagati pokret koji smatra terorističkim.

"Za sada, neće biti isplata Palestinskoj samoupravi", kazala je u petak u Bruxellesu glasnogovornica EK Emma Udwin, dodajući da će konačnu odluku donijeti ministri vanjskih poslova EU-a na svom sastanku u ponedjeljak.

Europska komisija godišnje Palestincima daje oko 250 milijuna eura, a polovica tog iznosa direktno se isplaćuje palestinskoj vladi. Članice EU pružaju i dodatnu pomoć Palestincima, direktnim uplatama, a ta pomoć prema nekim podacima doseže dodatnih 250 milijuna eura.

Jedan je francuski diplomat u petak kazao kako bi i ta pomoć mogla biti dovedena u pitanje, budući da zemlje članice EU-a, otkako je Hamasova vlada preuzela svoje dužnosti, sve jasnije izražavaju mišljenje da EU mora donijeti odluku kako ne bi izgledalo da ne poštuje svoje vlastite principe.

Od Hamasove pobjede na palestinskim izborima u siječnju, EU je prijetila prekidom dijela svoje pomoći zbog toga što Hamas odbija ispuniti postavljene uvjete - priznanje Izraela, odustajanje od nasilja i priznavanje dosada postignutih mirovnih sporazuma.

Hamas je u petak od Europske komisije zatražio da ne prekida novčanu pomoć Palestincima, tvrdeći da bi takva odluka značila nametanje kolektivne kazne palestinskom narodu. Nakon objave u Bruxellesu, ipak su promijenili retoriku najavljujući da neće pristati na "ucjene".

"Nećemo prihvatiti takve ucjene. Europljani bi trebali ponovno razmisliti i shvatiti da ova vlada neće izdati svoja politička stajališta", kazao je glasnogovornik palestinske vlade Ghazi Hamad, ističući da se radi o "lošoj i nepravednoj odluci", te da su Palestinci kažnjeni zbog svog "demokratskog izbora".

Palestinska vlada prošloga je tjedna prisegnula, a u srijedu je održala svoju prvu sjednicu. Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, Hamas je Izraelu predložio primirje kojim bi se svaka strana obvezala poštivati potpuni prekid oružanih operacija.

Izraelski politički i vojni dužnosnici su odbacili tu ponudu, koju je prenio Egipat, zaključivši da se radi o manevru dobivanja vremena koji bi omogućio jačanje Hamasa u trenutku kada je izložen jakim međunarodnim pritiscima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙