FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sandžak i jug Srbije - novi problemi srbijanske vlade

BEOGRAD, 13. travnja (Hina) - Nakon ostavke ministra za ljudska imanjinska prava Rasima Ljajića na dužnost predsjednika Koordinacijskog tijela srbijanske vlade za jug Srbije, koju je podniou utorak, ostavku je, prema pisanju beogradskog "Blica" u četvrtak,najavio i potpredsjednik tog tijela, savjetnik predsjednika SrbijeDušan Spasojević.
BEOGRAD, 13. travnja (Hina) - Nakon ostavke ministra za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića na dužnost predsjednika Koordinacijskog tijela srbijanske vlade za jug Srbije, koju je podnio u utorak, ostavku je, prema pisanju beogradskog "Blica" u četvrtak, najavio i potpredsjednik tog tijela, savjetnik predsjednika Srbije Dušan Spasojević.

Ljajićeva ostavka na tu dužnost uslijedila je nakon prošlotjedne odluke Vlade Srbije da u Novom Pazaru raspusti općinsku vlast i uvede prinudnu upravu, zbog zakašnjelog donošenja općinskog proračuna, kojega nije potpisao predsjednik općine Sulejman Ugljanin, čelnik Liste za Sandžak i politički protivnik Rasima Ljajića, predsjednika Sandžačke demokratske partije, koja je u raspuštenoj Skupštini općine imala većinu.

"U ovom trenutku nemam podršku dijela ministara u Vladi Srbije za obavljanje poslova na jugu Srbije", obrazložio je Ljajić svoju ostavku, dodajući da će i dalje obavljati dužnost predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom i ministra za ljudska i manjinska prava, sve dok o tome drukčije ne odluči Savjet ministara, vlada državne zajednice koja jedina može zatražiti njegovu smjenu.

Raspuštanje novopazarske lokalne vlasti - što je "skandaloznom odlukom" nazvao i sam potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus, iako je tu odluku odmah potom i potpisao - Ljajić vidi kao podršku Vlade Srbije predsjedniku općine Sulejmanu Ugljaninu, o čijem će se opozivu građani Novog Pazara izjašnjavati na referendumu 14. svibnja, ali i kao odgovor na navodne zamjerke dijela Vlade da bi referendum mogao utjecati na kampanju koju Ugljanin vodi u predreferendumskoj Crnoj Gori.

"Ugljaninova koalicija je na posljednjim izborima u Crnoj Gori dobila 0,7 posto glasova. Ja sam u više navrata ukazivao premijeru Vojislavu Koštunici da je Ugljaninovo djelovanje u Crnoj Gori kontraproduktivno i da će ono malo bošnjačkog biračkog tijela glasati za nezavisnu Crnu Goru. Bojim se da će ova odluka imati nesagledive posljedice na političko izjašnjavanje Bošnjaka na referendumu u Crnoj Gori, iako je nesumnjivo naš politički interes da državna zajednica opstane", kazao je Ljajić za "Politiku" od četvrtka.

Ljajićeva ostavka, kaže za "Blic" od četvrtka Dušan Janjić, direktor beogradskog Instituta za etničke odnose pogoršat će situaciju ne samo na Sandžaku, gdje je proteklih dana bačen Molotovljev koktel na sjedište Ljajićevog SDP-a i gdje je eksplodirala bomba ispred zgrade Općine, već i na jugu Srbije. S Janjićem se slaže i Šaip Kamberi, dužnosnik najjače i najutjecajnije stranke na jugu Srbije, Partije za demokratsko djelovanje Rize Halimija: "Ljajić je obavljao najteže i najdelikatnije dužnosti u ovoj zemlji, koje nije htio nitko. Koštunica ga je za sve ovako 'nagradio' ", kaže Kamberi, dok lider Demokratske partije Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafa očekuje od Vlade Srbije da za novog predsjednika Koordinacijskog tijela za jug Srbije postavi "ličnost u rangu potpredsjednika Vlade, jer će se tako brže rješavati problemi Albanaca". Tri općine na jugu Srbije, Bujanovac, Preševo i Medveđa, u kojima su Albanci većinsko stanovništvo, teže pripajanju Kosovu, pa su nedavno čak tražili da budu jedna od tema pregovora o budućem statusu Kosova, što je međunarodna zajednica odbila.

Vlada Srbije mogla bi sebi učiniti medvjeđu uslugu nastavi li ovako podržavati Ugljanina, čija su dva zastupnika u Skupštini Srbije prošle godine napustila Demokratsku stranku Borisa Tadića i prešla u vladajuću koaliciju, smatra Dušan Pavlović, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu. "Sačuvat će dva zastupnika u skupštinskoj većini, a izgubit će čovjeka koji može doprinijeti kredibilitetu Srbije u međunarodnim odnosima. Prvo predstavlja stranački interes, drugo opći. U politici uglavnom dominiraju stranački interesi", zaključuje Pavlović u autorskom tekstu u "Politici" od četvrtka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙