FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezadovoljstvo Albanaca na jugu Srbije

Srbije, dok ministar zaljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić smatra da sutakve izjave dio predizborne kampanje na jugu Srbije, prenose usrijedu beogradski elekronički mediji.
Beograd, 5. travnja 2006. (Hina) - Stanje na jugu Srbije postaje sve burnije i moglo bi doći do većih incidenata, upozoravaju politički čelnici albanskih stranaka u tom dijelu Srbije, dok ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić smatra da su takve izjave dio predizborne kampanje na jugu Srbije, prenose u srijedu beogradski elekronički mediji.

Predsjednik Partije demokratskog djelovanja, najutjecajnije albanske stranke na jugu Srbije, u općinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, Riza Halimi nedavno je, kako prenosi dio srbijanskih medija, upozorio da postoji nezadovoljstvo Albanaca zbog loše političke i gospodarske situacije u Preševskoj dolini.

Halimi smatra da bi se država Srbija morala ozbiljnije uključiti u rješavanje tih problema kako se nezadovoljstvo, prije svega mladih ljudi, ne bi otrglo kontroli albanskih stranaka i rezultiralo neželjenim incidentima.

Situaciju u tom dijelu Srbije dodatno je pogoršalo nedavno rješenje Vrhovnog suda Srbije kojim je potvrđena kazna trojici Albanaca iz Velikog Trnovca kod Bujanovca, koji su zbog kaznenog djela terorizma i ugrožavanja ustavnog poretka zemlje osuđeni na 18,5 godina zatvora. Ta je odluka izazvala revolt Albanaca i već su zbog nje održani prosvjedi, a najavljuju se i novi, na kojima se traži ukidanje ili ublažavanje kazni za trojku iz Velikog Trnovca.

Ljajić je za Radio B 92 da se na jugu Srbije očekuju dva izazova - lokalni izbori koji se trebaju održati najkasnje do srpnja i pregovori o budućem statusu Kosova, jer sve što se događa na Kosovu ima svoje refleksije na jugu Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙