FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO predviđa rast globalne trgovine za sedam posto

ŽENEVA, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Globalna bi trgovina u 2006.mogla porasti sedam posto u odnosu na rast od šest posto zabilježenprošle godine, stoji u prognozi Svjetske trgovinske organizacije (WTO)objavljenoj u utorak.
ŽENEVA, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Globalna bi trgovina u 2006. mogla porasti sedam posto u odnosu na rast od šest posto zabilježen prošle godine, stoji u prognozi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) objavljenoj u utorak.

U godišnjoj reviziji svjetskih trgovinskih trendova, WTO je istaknuo da se prognoza temelji na svjetskom gospodarskom rastu od 3,5 posto, neznatno većem od 3,3 posto zabilježenom 2005.

"Očekuje se da će svjetska trgovina profitirati od tog malo snažnijeg gospodarskog rasta, osobito u Europskoj Uniji (EU)", stoji u izvješću WTO-a.

U izvješću se spominje i određen broj rizičnih faktora po tu prognozu, uključujući i mogućnost da gospodarski rast SAD-a podbaci zbog viših realnih kamatnih stopa, zatim da oporavak u EU ne dosegne pravi zamah te zbog cijena energenata.

"Globalna gospodarska situacija na početku ove godine ostaje neizvjesnom", upozoravaju iz WTO-a.

Poboljšanje korporativnih financija i dobici na tržištu dionica mogli bi biti znak dugo očekivanog oporavka ulaganja u Europi, no osobna je potrošnja ostala slaba.

Pascal Lamy, generalni direktor WTO-a, u izvješću je istaknuo kako je sustav globalne trgovine bio u tranziciji, te da bi bilo najbolje da se krug svjetskih trgovinskih pregovora započetih u Dohi zaključi do kraja godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙