FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina krivi SAD za potkopavanje svjetske trgovine

ŽENEVA, 23. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Kina optužuje Sjedinjene AmeričkeDržave za ozbiljno potkopavanje sustava svjetske trgovine i ustraje natome da za golemi trgovinski manjak u razmjeni između dviju zemaljatreba okriviti američke politike.
ŽENEVA, 23. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Kina optužuje Sjedinjene Američke Države za ozbiljno potkopavanje sustava svjetske trgovine i ustraje na tome da za golemi trgovinski manjak u razmjeni između dviju zemalja treba okriviti američke politike.

Kineski veleposlanik pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) Sun Zhenyu kazao je da se SAD često ne pokorava presudama WTO-a navodeći kao razloge zabrinutosti vezane uz nacionalnu sigurnost.

Prekomjernim interpretiranjem i primjenom WTO-ovih klauzula o nacionalnoj sigurnosti, SAD je ponovno ozbiljno narušio vjerodostojnost multilateralnog trgovinskog režima, kazao je Sun u Ženevi.

Sun je kritizirao SAD zbog nedavno nametnutih ograničenja na izravna strana ulaganja na račun navodnih zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti. "To je zadalo teški udarac povjerenju članica WTO-a u poslovno okruženje u SAD-u", kazao je on.

Izjave kineskog veleposlanika pri WTO-u uslijedile su nakon što su dvojica američkih senatora, koja su zaprijetila sankcijama protiv Kine zbog njezine trgovinske politike, došla u Kinu sa zadaćom da pronađu činjenice i to mjesec dana pred odlazak kineskog predsjednika Hu Jintaoa u službeni posjet Washingtonu.

Sun je ponovio kineske optužbe da su američka ograničenja na izvoz visokotehnoloških proizvoda u Kinu značajan čimbenik u neravnoteži bilateralne trgovine. "Ta politika ne samo da je oštetila američke izvoznike već je također dodatno pogoršala situaciju s trgovinskim manjkom između dviju zemalja", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙