FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mandelson ne očekuje odluku sa sastanka WTO-a ovoga vikenda

BUENOS AIRES, 30. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Povjerenik Europske unijeza trgovinu Peter Mandelson predviđa da dvodnevni sastanak podokriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) neće uspjeti oživjetiposustale globalne trgovinske pregovore.
BUENOS AIRES, 30. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Povjerenik Europske unije za trgovinu Peter Mandelson predviđa da dvodnevni sastanak pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) neće uspjeti oživjeti posustale globalne trgovinske pregovore.

Vodeći dužnosnici iz Brazila, EU-a i SAD-a sastat će se u petak i subotu u Rio de Janeiru kako bi pokušali smanjiti razlike koje koče postizanje šireg sporazuma o smanjenju zapreka u trgovini.

"Ne mislim da će pregovori rezultirati odlukom", kazao je Mandelson na tiskovnoj konferenciji u Buenos Airesu, dodajući da će "sastanak prije biti prilika za shvaćanje razlika koje postoje među ključnim igračima kako bi se vidjelo na koje je načine moguće smanjiti jaz među nama".

Mandelson će se pridružiti izvršnom direktoru WTO-a i bivšem europskom povjereniku za trgovinu Pascalu Lamyju i američkom trgovinskom predstavniku Robu Portmanu na razgovorima čiji će domaćin biti brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim.

Sastanak se održava točno mjesec dana prije 30. travnja, krajnjeg roka za dogovor u cilju zaključenja trgovinskog sporazuma iz kruga pregovora započetog u Dohi do kraja godine.

"Sada se nalazimo u važnom razdoblju. Vjerujem da se bliži trenutak istine", kazao je Mandelson.

Članovi WTO-a, koji određuje pravila svjetske trgovine, započeli su krug trgovinskih pregovora u Dohi 2001. s ciljem smanjenja carinskih pristojbi, subvencija i drugih zapreka. Nadalje, članice žele također koristiti trgovinu za poticanje gospodarstava zemalja u razvoju. Pregovori oko glavnih pitanja zapeli su međutim zbog spora koji je najvećim dijelom izazvan razlikama između bogatih i siromašnih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙