FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lamy poručio Europi i SAD-u da smanje subvencije za poljoprivredu

BRUXELLES, 6. travnja 2006. (Hina/AFP) - Europa i SAD moraju pristatismanjiti carine na industrijske proizvode i subvencije zapoljoprivrednike kako bi se osigurao uspjeh pregovora u sklopuSvjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetsketrgovine, poručio je izvršni direktor WTO-a Pascal Lamy.
BRUXELLES, 6. travnja 2006. (Hina/AFP) - Europa i SAD moraju pristati smanjiti carine na industrijske proizvode i subvencije za poljoprivrednike kako bi se osigurao uspjeh pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetske trgovine, poručio je izvršni direktor WTO-a Pascal Lamy.

Članice WTO-a odredile su kraj travnja kao rok za izradu nacrta sporazuma o trgovini industrijskim i poljoprivrednim proizvodima u okviru pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine.

"SAD mora napraviti ustupak oko pitanja subvencija za poljoprivrednike, Europa mora nešto učiniti po pitanju osiguravanja pristupa na svoje tržište poljoprivrednih proizvoda", kazao je Lamy na konferenciji koju su u New Delhiju organizirali Ujedinjeni narodi.

"U sljedećih nekoliko približavamo se trenutku istine zbog same strukture pregovora i moramo riješiti jako teška i složena pitanja subvencija za poljoprivredu", kazao je Lamy po pisanju indijske novinske agencije Press Trust of India.

Europa i SAD moraju pristati smanjiti svoje najviše carine na pet do šest posto kako bi osigurali uspjeh pregovora, konstatirao je izvršni direktor WTO-a, aludirajući na prosječne najviše carine na industrijske proizvode u SAD-u u rasponu od 20 do 25 posto odnosno u rasponu od 10 do 15 posto u Europi.

Istodobno je pozvao ključne zemlje u razvoju poput Indije, Brazila i Južnoafričke Republike da također otvore svoja tržišta za uvoz industrijskih proizvoda kako bi pridonijele usuglašavanju stavova o nacrtu sporazuma o liberalizaciji svjetske trgovine.

Indijska vlada trebala bi postići politički konsenzus o sniženju uvoznih carina na poljoprivredne i industrijske proizvode a mora odigrati ključnu ulogu i u osiguravanju slobodnog kretanja visoko obrazovane radne snage preko granica, poručio je Lamy zemlji koja je ugostila konferenciju.

Američki trgovinski predstavnik Rob Portman izrazio je ovog tjedna pesimizam kada je u pitanju postizanje dogovora do 30. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙