FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnike Tvornice duhana poduprli HSP-ovi zastupnici

ZAGREB, 8. travnja 2006. (Hina) - Pedesetak radnika zagrebačkog pogonaTvornice duhana Rovinj, koji su sinoć, ne želeći prihvatiti prekidproizvodnje, zauzeli tvorničke hale i noć proveli u njima, danas supoduprli saborski zastupnici HSP-a Tonči Tadić i Pero Kovačević tepredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.
ZAGREB, 8. travnja 2006. (Hina) - Pedesetak radnika zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj, koji su sinoć, ne želeći prihvatiti prekid proizvodnje, zauzeli tvorničke hale i noć proveli u njima, danas su poduprli saborski zastupnici HSP-a Tonči Tadić i Pero Kovačević te predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Radnici traže da se poništi "nezakonito provedena privatizacija te da se TDR-u oduzme imovina i vrati u portfelj Hrvatskog fonda za privatizaciju". Do tada će, kažu, "radom u pogonu čuvati svoja radna mjesta".

Ozren Matijašević je rekao kako vjeruje da će napokon potaknuti Državno odvjetništvo da procesuira tu nezakonitu pretvorbu i privatizaciju. Rekao je da o njezinoj nezakonitosti govori na temelju nalaza Državne revizije iz godine 2003.

TDR je prozvao i zbog pritiska pod kojim je 170 radnika zagrebačkog pogona potpisalo sporazumni raskid ugovora. Rekao je da je tu također mnogo elemenata nezakonitog ponašanja te je pozvao Državni inspektorat da provede nadzor.

HSP-ovi saborski zastupnici Tonči Tadić i Pero Kovačević obećali su radnicima da će u ponedjeljak u Hrvatskom saboru zatražiti da se zastupnici očituju o problemu.

Sindikalna povjerenica Novog sindikata u zagrebačkom pogonu TDR-a Slavica Lovrić zatražila je pomoć od predsjednika Vlade Ive Sanadera i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića te je pozvala glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da preispita slučaj.

Najavila je da će radnike sutra posjetiti obitelj i prijatelji, a u 15 sati održat će konferenciju za novinare.

Glasnogovornik TDR-a Predrag Grubić izjavio je pak kako vjeruje da će "na zakonit, miran i civiliziran način riješiti tu situaciju". Rekao je da je TDR svim radnicima koji su to željeli omogućio nastavak rada u Kanfanaru, a onima koji nisu prihvatili posao u novoj tvornici TDR je ponudio najveće otpremnine u Hrvatskoj, u prosjeku 365 tisuća kuna. To je gotovo petogodišnja plaća i 6,5 puta više od otpremnine zajamčene zakonom, rekao je glasnogovornik TDR-a Predrad Grubić.

TDR gašenje proizvodnje cigareta u Zagrebu i preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru, vrijednu milijardu kuna, opravdava nužnim organizacijskim i tehnologijskim unapređenjem i osiguravanjem konkurentnosti na tržištu. U novoj tvornici u Kanfanaru sada je 100 radnika, a do kraja lipnja bit će ih 500, među kojima i radnici iz zagrebačkog pogona. Nakon Zagreba, u lipnju bi se trebao zatvoriti i rovinjski pogon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙