FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Talijani u inozemstvu glasovali za novi parlament

RIM, 7. travnja 2006. (Hina) - Talijansko Ministarstvo vanjskihposlova objavilo je u petak nove podatke o sudjelovanju Talijana uinozemstvu na izborima za 15. parlament talijanske republike kojipokazuju dobar odaziv birača i u Hrvatskoj.
RIM, 7. travnja 2006. (Hina) - Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak nove podatke o sudjelovanju Talijana u inozemstvu na izborima za 15. parlament talijanske republike koji pokazuju dobar odaziv birača i u Hrvatskoj.

Prema priopćenju Farnesine, sjedištu Ministarstva vanjskih poslova, listići prebrojani do 7. travnja u 15 sati i 16 minuta pokazuju da je u Hrvatskoj glasovalo 66,59 posto upisanih talijanskih birača. U Sloveniji je odaziv bio 57,56 posto, a u Srbiji i Crnoj Gori 90,94 posto birača, među njima je najviše talijanskih vojnika u misiji na Kosovu. U Bosni i Hercegovini je glasovalo 86,26 posto Talijana, također pretežito talijanskih vojnika.

U Njemačkoj, gdje živi najbrojnija talijanska zajednica, glasovalo je 35,8 posto upisanih birača.

Ministar za Talijane u inozemstvu Mirko Tremaglia izjavio je da je riječ o povijesnom rezultatu, jer ne samo što se odazvalo gotovo 40 posto upisanih birača, već će po prvi puta Talijani u svijetu imati svoje predstavnike u talijanskom parlamentu.

Talijani u svijetu birali su 12 svojih zastupnika (Zastupnički dom ima 630 zastupnika) i 6 senatora (Senat ima 315 senatora). Svijet kao izborna jedinica bio je podijeljen na četri sekcije. Europa, gdje živi više od polovice od skoro 2,8 milijuna Talijana u svijetu, s pravom glasa, birala je 6 zastupnika i 3 senatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙