FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: TV-dvoboj Berlusconi-Prodi bez pobjednika

RIM, 4. travnja 2006. (Hina) - Drugi i posljednji televizijski dvobojizmeđu premijera desnog centra Silvija Berlusconija i premijerskogkandidata Unije lijevog centra Romana Prodija uoči nedjeljnihparlamentarnih izbora, održan u ponedjeljak navečer, završio jeneodlučno, ocjenjuju u utorak komentatori talijanskih dnevnih listova,dodajući kako nije imao ni veliku gledanost poput prvoga, održanog 14.ožujka.
RIM, 4. travnja 2006. (Hina) - Drugi i posljednji televizijski dvoboj između premijera desnog centra Silvija Berlusconija i premijerskog kandidata Unije lijevog centra Romana Prodija uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora, održan u ponedjeljak navečer, završio je neodlučno, ocjenjuju u utorak komentatori talijanskih dnevnih listova, dodajući kako nije imao ni veliku gledanost poput prvoga, održanog 14. ožujka.

Naslovi većine listova govore o neriješenom rezultatu sučeljavanja, a podaci o gledanosti, obznanjeni u utorak, govore da je pred malim ekranima bilo oko 12 milijuna gledatelja, odnosno 42 posto, što je manje nego u prvom dvoboju koji je gledalo 16 milijuna Talijana i gledanost je bila 52 posto.

Berlusconi je zadovoljan svojim nastupom i izjavio je kako je "uništio" Prodija, koji se sada nalazi "na roštilju". S druge strane Prodi drži da je svojom hladnoćom, mirnim držanjem i uvjerljivim govorom uvjerio Talijane kako će biti bolji premijer od dosadašnjega.

U završnim pozivima biračima Berlusconi je htio iznenaditi Talijane obećanjem da će ukinuti porez na stan. "Da, dobro ste čuli, ukinut ću poreze na prvi stan", ponovio je Berlusconi uvjeren da će time preokrenuti situaciju u svoju korist. U utorak je, međutim, za taj prijedlog stigao hladan tuš nakon što je ukazano na činjenicu da su porezi na stanove u nadležnosti gradova odnosno općina. Parlament može zatražiti ukidanje poreza na stanove, ali bez tog novca gotovo bi svi gradovi bankrotirali. Od tih sredstava financiraju se gotovo sve gradske usluge, bolnice, škole itd. Samo od poreza na prve stanove (ne računajući poreze na vikendice ili ostale stanove koje netko drži za iznajmljivanje) gradovi u Italiji godišnje dobiju tri milijarde eura i taj porez donosi 75 posto ukupnih prihoda u gradske blagajne.

Prodi je pak obećao smanjenje poreznog pritiska, prije svega poreza na rad. Prema njegovu proračunu, jedan obrtnik ili mali poduzetnik koji ima 10 zaposlenih sa smanjenim porezom uštedio bi godišnje 12 tisuća eura, što bi s jedne strane utjecalo na cijenu konačnog proizvoda i učinilo ga konkurentnim na tržištu, a s druge strane bi zaposleni imali veće plaće. No, za smanjenje poreza potrebno je smanjiti i troškove državne uprave, potrebni su rezovi u proračunu. Na pitanja novinara kako namjeravaju pokriti manjak koji će nastati smanjenjem poreza i Prodi i Berlusconi su izbjegli izravan odgovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙