FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološke dionice nastavile jačati, blue-chip blago korigirane

NEW YORK, 7. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Nastavljeno jačanje cijenadionica računalne kompanije Apple Computersa u četvrtak je podiglovrijednost tehnološkog Nasdaq indeksa na novu najvišu razinu u zadnjihpet godina, dok je pad cijene dionice farmaceutske kompanije Merckpritisnuo cijene blue-chip dionica.
NEW YORK, 7. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Nastavljeno jačanje cijena dionica računalne kompanije Apple Computersa u četvrtak je podiglo vrijednost tehnološkog Nasdaq indeksa na novu najvišu razinu u zadnjih pet godina, dok je pad cijene dionice farmaceutske kompanije Merck pritisnuo cijene blue-chip dionica.

Tako je Nasdaq indeks ojačao 0,06 posto, na 2.361 bod. No, njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 11.216 bodova.

Trgovci dionicama oprezno su trgovali budući je podatak o neočekivanom padu broja zahtjeva za naknadu nezaposlenih u proteklome tjednu potaknuo očekivanja da će za petak najavljeni podatak o broju zaposlenih u ožujku pokazati snažan rast. To bi, pak, moglo nagnati američku središnju banku na novo podizanje kamatnih stopa, što negativno utječe na korporativne zarade.

"Ulagači očekuju snažne brojke o zaposlenosti, i mislim da zbog toga oklijevaju s kupovinama dionica", izjavio je Tim McIntyre, predsjednik McIntyre, Freedman&Flynn brokerske tvrtke.

Dionice Applea nastavile su svoj uzlet drugi dan uzastopno, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih mjesec dana od 71,24 dolara, budući je kompanija lansirala softver koji omogućava Mac računalima korištenje Microsoftovog Windows operativnog sustava.

No, na njujorškom tržištu vijest da je Merck propustio upozoriti da njegov glavni lijek Vioxx uzrokuje povećani kardiovaskularni rizik te da mora platiti odštetu od najmanje 4,5 milijuna dolara oneraspoložila je ulagače. Njegove dionice potonule su 3,2 posto.

Na europskim burzama cijene dionica bile su na blagom dobitku nakon što je Europska središnja banka odbacila podizanje kamatnih stopa u svibnju, suprotno očekivanjima tržišnih sudionika. Najviše su ojačale dionice u tehnološkom sektoru, a oslabile u automobilskom. Londonski Ftse indeks porastao je svega 1,6 bodova, na 6.046 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je dva boda, završivši poslovanje na 6.031 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙