FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milošević umro dva tjedna nakon što mu je odbijen odlazak u Moskvu

ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević umro je dva tjedna nakon što je Haški sud (ICTY)odbio njegov zahtjev da mu se odobri privremeno puštanje iz pritvoraradi liječenja u Medicinskom centru Bakuljev u Moskvi, a na sudskimsjedicama koje su održane u međuvremenu žalio se sucima da se lošeosjeća, da mu "tutnji u glavi" i da s velikim naporima sudjeluje upostupku.
ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević umro je dva tjedna nakon što je Haški sud (ICTY) odbio njegov zahtjev da mu se odobri privremeno puštanje iz pritvora radi liječenja u Medicinskom centru Bakuljev u Moskvi, a na sudskim sjedicama koje su održane u međuvremenu žalio se sucima da se loše osjeća, da mu "tutnji u glavi" i da s velikim naporima sudjeluje u postupku.

Miloševiću (64) je ranije dijagnosticirana kronična hipertenzija - visoki krvni tlak i hipertrofija lijeve srčane pretklijetke i u haškom pritvoru je bio pod terapijom. Zbog njegovih srčanih tegoba, gripe ili iscrpljenosti suđenje u četiri godine trajanja prekidano je 20-ak puta a od jeseni 2003. na preporuku kardiologa odvijalo se u režimu od tri radna dana tjedno, uz četiri dana odmora.

Posljednji prekid zbog zdravstvenih tegoba Miloševiću je odobren u prosincu 2005. u trajanju od šest tjedana, na preporuku kardiologa iz Nizozemske i Belgije koji su bili zaduženi za praćenje njegovog zdravstvenog stanja.

Prije toga, u studenom 2005., Miloševića su na njegov zahtjev u pritvoru pregledala tri specijalista iz Rusije, Francuske i Srbije, koji su utvrdili da mu je stanje izrazito "nestabilno" i preporučili najmanje šest tjedna mirovanja, uz suzdržavanje od svih fizičkih i intelektualnih napora.

Miloševićev sudski postavljeni branitelj Steven Kay u prosincu 2005. uputio je podnesak kojim je zatražio da Vijeće optuženom odobri puštanje na privremenu slobodu radi liječenja u Centru Bakuljev u Moskvi. Obrana je Vijeću dostavila jamstva Rusije za Miloševićevo puštanje na liječenje, a također i osobna jamstva optuženog Miloševića da će se nakon liječenja vratiti u pritvor ICTY-a.

No 24. veljače ove godine raspravno vijeće odbilo je taj prijedlog navodeći kao razloge težinu zločina za koje se tereti Milošević, činjenicu da je suđenje u završnoj fazi i da mu može biti dosuđena doživotna kazna.

"Vijeće ističe da je optuženik trenutačno u kasnoj fazi vrlo dugog suđenja na kojem ga se tereti za brojne ozbiljne zločine, i na kraju kojeg bi, ako bude osuđen, mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora", navelo je vijeće.

Suci su također izrazili sumnju da bi se on vratio iz Moskve, te pozvali liječnike iz Centra Bakuljev da Miloševića dođu liječiti u Haag.

"U tim okolnostima, ne dovodeći u pitanje jamstva Ruske federacije i osobna jamstva optuženika, sudsko vijeće ne vjeruje... da bi se optuženik, ako bude pušten, vratio na nastavak suđenja", zaključili su suci.

Tužiteljstvo se podneskom oštro usprotivilo Miloševićevu puštanju iz pritvora, te upozorilo da Miloševićeva supruga i sin žive u Moskvi i da se on neće vratiti.

Miloševiću se u Haagu sudilo od 12. veljače 2002. pod 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti te kršenja ratnog prava i običaja počinjena u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

U trenutku smrti, u tijeku je bilo izvođenje dokaza obrane protiv dijela optužnice koja se odnosila na Hrvatsku. Milošević je kao svog idućeg svjedoka u utorak 14. ožujka trebao izvesti bivšeg crnogorskog čelnika Momira Bulatovića.

Od 31. kolovoza 2004. kada je iznio uvodnu riječ, Milošević koji je sam vodio svoju obranu ispitao je 50-tak svjedoka obrane, većinu njih vezanu uz optužbe za Kosovo, a s obranom po optužnici za Hrvatsku počeo je tek prošloga mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙