FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Rusija "u načelu" postigli dogovor o rješavanju nuklearnog spora

TEHERAN, 26. veljače 2006. (Hina/DPA) - Iran i Rusija su se u nedjeljuusuglasili "u načelu" o tehničko-političkom paketu za rješavanje sporaoko iranskog nuklearnog programa.
TEHERAN, 26. veljače 2006. (Hina/DPA) - Iran i Rusija su se u nedjelju usuglasili "u načelu" o tehničko-političkom paketu za rješavanje spora oko iranskog nuklearnog programa.

Šef ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Kirijenko i njegov iranski kolega Gholam Reza Aqazadeh objavili su postizanje dogovora o tehničko-političkom paketu na zajedničkoj konferenciji za novinare u luci Bushehr u Perzijskom zaljevu u južnom Iranu.

"Rusija i Iran smatraju paket odgovarajućom opcijom za rješavanje nuklearnog spora", kazao je Aqazadeh.

Pojedinosti paketa nisu otkrivene, ali će se u idućih nekoliko dana voditi dodatni bilateralni razgovori o tome u Moskvi, dodao je Aqazedah.

Čini se da su Moskva i Teheran odustali od početnog plana prema kojem se proces obogaćivanja urana trebao obavljati u Rusiji te su prešli na opsežniji plan.

Analitičari smatraju da je plan zapravo kontraprijedlog Teherana s potporom Rusije da se uvjeri Zapad da ne prijavljuje iranski nuklearni slučaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Paket bi trebao uključivati i ruski plan obogaćivanja iranskog urana na ruskom teritoriju, ali i ustupak u priznavanju procesa obogaćivanja u samom Iranu.

Zamjenik šefa Iranske organizacije za atomsku energiju Mohammad Saeidi je kazao kako će paket uključivati i obnovljenu suradnju Europljana u iranskom nuklearnom slučaju.

"Paket je zapravo napredak, ali samo ako Iran ne bude prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a, inače cijeli paket otpada", kazao je Saeidi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙